Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η ατζέντα της κρίσιμης συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Στο Βερολίνο είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα , καθώς εκεί θα συναντηθούν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη καθώς προηγείται της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, όπου οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να ορίζουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για σειρά ζητημάτων που συνδέονται μεταξύ τους όπως το ελληνικό ζήτημα και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.



Το ραντεβού γίνεται σε βαρύ κλίμα, καθώς οι αγορές αυξάνουν την πίεση τους στα ευρωπαϊκά κράτη , ενώ οίκος Fitch υποβάθμισε Ιταλία και Ισπανία κατά μια και δύο βαθμίδες αντίστοιχα την Παρασκευή. Παράλληλα οίκος Moody’s άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το Βέλγιο.
Η ατζέντα της συνάντησης
Η Ελλάδα και η αναπροσαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο διάσωσης θα είναι σίγουρα μέρος των συζητήσεων των δύο ηγετών.
Στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με πηγή του Reuters στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, θα είναι η Ελλάδα και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου, αναμένεται να συζητηθούν αναπροσαρμογές στο PSI «αλλά δεν αναμένεται να ξαναγραφεί εξ' ολοκλήρου».
Από την μια πλευρά η Γερμανία, έχοντας στο πλευρό της την Αυστρία και την Ολλανδία, είναι αυτή που φαίνεται να ζητά μεγαλύτερο κούρεμα , με πιο πρόσφατη δήλωση αυτή του γερμανού υπουργού Βολφανγκ Σόιμπλε ότι η αναδιάρθρωση 21% του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετή, όπως ορίστηκε στην Σύνοδο του Ιουλίου.
Από την άλλη η Γαλλία , μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, αποδέχονται μεν ότι χρειάζεται επανεξέταση του PSI, όμως βάζουν στην συζήτηση σε πρώτη φάση  στοιχεία της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου που ενδέχεται να υποστούν μεταβολές όπως τα επιτόκια και τις ωριμάνσεις των ομολόγων και σε δεύτερη φάση το ύψος του κουρέματος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο ηγέτες δεν έχουν υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, κυρίως γιατί η Γαλλία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο ελληνικό χρέος.
Η Μέρκελ έχει τονίσει αρκετές φορές την ανάγκη να υπάρξει μια προετοιμασία για μια ελληνική χρεοκοπία, ενώ ο Σαρκοζί δεν θέλει να διακινδυνεύει την «εγκατάλειψη» της Ελλάδας.
Οι γαλλικές τράπεζες και η αξιολόγηση της χώρας με ΑΑΑ θα κινδύνευαν από μια ελληνική χρεοκοπία.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βασικό ζήτημα
Το ΔΝΤ έχει τονίσει πως οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια από 100 δισ. ευρώ έως και 200 δισ. ευρώ. Την άποψη αυτή φέρεται να επανέλαβε και η Κριστίν Λαγκάρντ στην χθεσινή συνάντηση της με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.
Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί καλούνται να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές, καθώς η νέα τραπεζική κρίση απειλεί την ευρωζώνη λόγω της κρίσης χρέους.
Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αλλά ότι Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν πως οι τράπεζες χρειάζονται φρέσκο χρήμα, το οποίο θα προέλθει πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα. Οικονομικές ενισχύσεις από το δημόσιο ταμείο θα πρέπει να αποτελούν την έσχατη λύση, υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
H δήλωση αυτή μια μέρα πριν τη συνάντηση μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει τουλάχιστον διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες των τραπεζών σε περίπτωση που χρειαστεί.
Παρά την προσπάθεια καλλιέργειας θετικού κλίματος πριν τις συνομιλίες των δύο ηγετών στο Βερολίνο πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ενώ η Γαλλία επικροτεί την ενίσχυση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Γερμανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφυλακτικές σε αυτό το ενδεχόμενο.
Μέσα στις επόμενες μέρες, το αργότερο όμως στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.
Newscode με πηγές Reuters, Bloomberg, dpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου