Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΕΕ: Θα προειδοποιείται η Τουρκία για τις απειλές της κατά της Κύπρου

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/

Αναφέρεται στο προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία για τις απειλές της κατά της Κύπρου, αναμένεται αυτήν την εβδομάδα. Την ίδια ώρα η ΕΕ εξετάζει να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους για την ενίσχυση των δεσμών της με την Άγκυρα.



Η Τουρκία έχει απειλήσει να διακόψει τις σχέσεις με την ΕΕ αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει «την αποφυγή οποιουδήποτε είδους απειλής, πηγής προστριβής ή ενέργειας που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», αναφέρεται σε προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το οποίο εξασφάλισε το Γερμανικό Πρακτορείο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να ζητήσει να ενισχυθεί ο συντονισμός των εξωτερικών πολιτικών της Τουρκίας με αυτών της ΕΕ.
Η έκθεση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη κατά την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των ετήσιων εκθέσεών της για τις χώρες που επιθυμούν την ένταξή τους στην ΕΕ. Η ΕΕ αναμένεται να αναγνωρίσει ότι «δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό» να σημειωθεί πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας «για περισσότερο από έναν χρόνο» και να προτείνει ως αντιστάθμισμα «μια νέα εποικοδομητική φάση στις σχέσεις» μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης την Τετάρτη να εκφράσει τη λύπη της για τις ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις στο Κόσοβο, στην Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως και για το αδιέξοδο όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου