Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ;

Από το ιστολόγιο http://www.elkeda.gr/

Επηρεάζει η παρατεταμένη κρίση στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Κύπρου τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό; Η θέση του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. υπήρξε και παραμένει εξαιρετικά σαφής: Ο πρόεδρος Χριστόφιας πέρασε κόκκινες γραμμές, υποχώρησε επικίνδυνα και πρέπει να αναζητηθεί φόρμουλα απεγκλωβισμού της ελληνικής πλευράς από έναν διαπραγματευτικό κατήφορο, όπου ήδη έχουν υποθηκευτεί πολλά. Πλέον, είναι πρόδηλο ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πολιτικό μέλλον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το εάν δηλαδή θα παραιτηθεί, ή αν θα παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας του.
Γενική εκτίμηση είναι πως ο Πρόεδρος είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένος στο εσωτερικό μέτωπο και χωρίς ουσιαστική υποστήριξη, πλην βεβαίως του ΑΚΕΛ. Η θέση του Δημήτρη Χριστόφια έχει επιδεινωθεί ραγδαία μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Πολυβίου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, ενώ στα του αιτήματος της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, ο ίδιος επιμένει να παραμένει στο αξίωμά του, παρά τα όσα του καταλογίζει το πόρισμα. Άρα, τι μέλλει γενέσθαι; Τα περιθώρια ελιγμών του Χριστόφια συρρικνώνονται επικίνδυαν για τον ίδιο.



Θα υποστηρίζαμε πως η παρούσα κατάσταση θα τον ευνοούσε αν ήθελε να φύγει από τις διαπραγματεύσεις.  Ενόψει δηλαδή του γεγονότος ότι είναι πολιτικά αποδυναμωμένος, θα μπορούσε ο Πρόεδρος να το επικαλεστεί και να δηλώσει πως δεν ευελπιστεί σε θετικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Πως η διαδικασία δεν έχει προοπτική και διότι ο ίδιος είναι Πρόεδρος μειοψηφίας και πρωτίστως ένεκα της τουρκικής αδιαλλαξίας και μαξιμαλισμού.
Θα περνούσε έτσι το μήνυμα σε Άγκυρα (αλλά και σε Λονδίνο) πως θα πρέπει να αναμένεται αλλαγή στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε πρόωρα είτε με τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2013. Αλλαγή (ας μη φοβόμαστε τις λέξεις) επί το σκληρότερον. Αυτό θα ήταν πράγματι μια θετική συνεισφορά Χριστόφια, που θα μας έβγαζε από το παρόν πλαίσιο κινήσεων, πλαίσιο καθ' ολοκληρίαν λανθασμένο.
Υπάρχουν ελπίδες για κάτι τέτοιο; Ή επειδή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απελπιστικά στριμωγμένος στο εσωτερικό, θα επιχειρήσει να κάνει (πρόσθετες λανθασμένες) κινήσεις στο κυπριακό για να αλλάξει και η ατζέντα των συζητήσεων; Είναι γνωστός ο σχεδιασμός Ηνωμένων Εθνών/Λονδίνου/Ντάουνερ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης μέχρι το τέλος του 2011. Ειδικά στο Λονδίνο, εκτιμούν πως ο Χριστόφιας είναι τώρα πιο ευάλωτος σε πιέσεις και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την κατάσταση.
Επειδή ο Χριστόφιας αγνοεί βασικές αρχές γεωστρατηγικής, όσο και νόρμες του διαπραγματεύεσθαι, φοβούμαστε πως το αδιέξοδο που βιώνει εντός Κύπρου, θα θελήσει να το σπάσει με ''ηρωικές'' κινήσεις ως προς την επίλυση του κυπριακού. Όσοι στη Λευκωσία γνωρίζουν τον χαρακτήρα του, προεξοφλούν κάτι τέτοιο. Άρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου