Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Κακές Γλώσσες Το «φάουλ» του Νικολά Σαρκοζί

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/
Παν. Γκρουμούτης
Όσοι οραματίστηκαν  την Ενωμένη Ευρώπη δεν θεώρησαν σκόπιμο να ασχοληθούν με επιμέρους  θέματα – προβλήματα. Απορροφήθηκαν  από τη μεγάλη τους ιδέα και δεν  είδαν ποτέ όσα θεώρησαν λεπτομέρειες. Και τώρα εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις λεπτομέρειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση!


Τάδε έφη Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, αδιαμφισβήτητος ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και – θεωρητικά – παράγων σταθερότητας, μαζί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στην Ευρωζώνη των 17 ου μην και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.

Ξεσπάθωσε ο μεσιέ  Σαρκοζί κατά όλων όσοι κατηγορούν τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης  για έλλειψη οράματος σε σχέση τουλάχιστον με τους προκατόχους τους! Και για μηδαμινή παρουσία, τεράστιο έλλειμμα προσωπικότητας, ισχύος, επιβολής και φιλοδοξιών σε σχέση με τους προπάτορες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους πολιτικούς των δύο χωρών τους στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70.

Τι μας είπε ο  κύριος Σαρκοζί, σε ελαφρώς οργίλο ύφος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Γερμανού συναδέλφου που τόλμησε (!) να ρωτήσει  το Γάλλο πρόεδρο πως σχολιάζει  τη συνέντευξη που είχε δώσει 24 ώρες νωρίτερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ και στην οποία κατηγορούσε τη φράου Μέρκελ ουσιαστικά πως δεν είναι ικανή όχι στην ΕΕ να προΐσταται, αλλά ούτε στο κόμμα της;

Μας είπε λοιπόν ο  περήφανος Γάλλος πρόεδρος πως φταίνε ο Ζακ Ντελόρ, μην σας πως  ο Ρομπέρ Σουμάν ή ο Ζαν Μονέ, φταίνε ο Αντενάουερ, o Χέλμουτ Σμιτ ή ο Κολ για την … κατάντια της «Ενωμένης Ευρώπης».

Της Ευρώπης που  τους τελευταίους 23 μήνες έχει καταφέρει  να στρέψει εναντίον της ακόμα  και τους ίδιους της τους πολίτες! Της Ευρώπης που ακόμα και αναλυτές δευτερότριτων χρηματοπιστωτικών οίκων απορούν γιατί δεν μπορεί να συμφωνήσει έστω σε μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης κι ας είναι και η λάθος γραμμή.

Της Ευρώπης όπου το 74% των Γερμανών δηλώνει πως  δεν θέλει να πληρώνει εταίρους, συμμάχους, δεν θέλει το ευρώ, δεν θέλει καν να ξέρει τι συμβαίνει στους … υπολοίπους της Ένωσης. Κι αυτό το 74% των Γερμανών είναι και «καλό» ποσοστό. Γιατί για παράδειγμα στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που βρίσκονται στον προθάλαμο της ΕΕ το ποσοστό των πολιτών που δεν θέλει να ακούει για ευρώ και ΟΝΕ είναι μεγαλύτερο! Σου λένε καλύτερα γρόσια, ρούβλια, πεπόνια αργίτικα εισαγωγής παρά ευρώ και δάνεια και Τρόικα και ΔΝΤ κι ο Θεός μαζί μας …

Της Ευρώπης που  ανέχεται να βγαίνουν δημοσίως ηγέτες τρίτων χωρών και να της υποδεικνύουν πως πρέπει να πράξει.

Της Ευρώπης που  ακόμα δεν έχει συμφωνήσει τι θα κάνει με τους «αμερικανικούς» οίκους αξιολόγησης και τρέχει να μαζέψει  τα αποκαΐδια κάθε υποβάθμισης.

Της Ευρώπης του  Σαρκοζί, της Μέρκελ, του Βελγίου  των δύο χρόνων χωρίς κυβέρνηση, της Ιταλίας του Σίλβιο και των κοριτσιών του, της Ελλάδας του Μνημονίου, της Ιρλανδίας του Μνημονίου, της Πορτογαλίας του Μνημονίου.

Γίγαντα Νικολά Σαρκοζί  οι άλλοι φταίνε που τα κάνατε άντε να μην πω; Μήπως φταίει κι ο ντε  Γκολ; Ή ο Βίσμαρκ;

Υ.Γ: Αναρωτιέμαι  όλοι αυτοί οι «προπάτορες» της ΕΕ πόσους υπουργούς – πρώην στελέχη  του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν στην κυβέρνησή τους. Και πόσα «τρικ» αλά Goldman Sachs ήξεραν να κάνουν. Αλλά ξέχασα: αυτοί δεν ασχολούνταν με … λεπτομέρειες. Έτσι Νικολά ..;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου