Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Δανία: Στο έλεγχο του Δημοσίου η Max Bank

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Στο έλεγχο του δημοσίου θα περάσει η τράπεζα Max Bank A/S, όπως ανακοινώθηκε αργά το Σάββατο από τις αρχές της Δανίας.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires η Max είναι μία μικρή περιφερειακή τράπεζα και είναι η δωδέκατη τράπεζα της χώρας που «καταρρέει» από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 μέχρι σήμερα.

Η Finansiel Stabilitet, κρατικός οργανισμός που συστήθηκε για να διαχειριστεί τις προβληματικές τράπεζες της Δανίας, ανακοίνωσε ότι οι δραστηριότητες της τράπεζας θα μεταβιβαστούν στην ίδια εντός του σαββατοκύριακου, ενώ οι λογαριασμοί των πελατών της θα παραμείνουν ενεργοί και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της τράπεζας, στην οποία έκανε λόγο για αδυναμία εύρεσης κεφαλαίων προκειμένου αν ανταποκριθεί στις απομειώσεις που ζητούσαν οι εποπτικές αρχές.


Ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλεται προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της αλλά και των ομολόγων έκδοσής της.

Πρόσφατα σε έκθεσή της η Standard & Poor΄s έκανε λόγο για πιθανότητες κατάρρευσης 15 ακόμη περιφερειακών τραπεζών της Δανίας εντός των επόμενων τριών ετών.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, οι περισσότερες μικρές τράπεζες της Δανίας έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, εικόνα που επιδεινώνεται στη «σκιά» της κρίσης κρατικού χρέους. Προσθέτοντας ότι, ακολουθώντας την πιο «σκληρή» γραμμή εντός της Ε.Ε., η κυβέρνηση της Δανίας προετοιμάζεται να αφήσει τους κατόχους ομολόγων των «επίφοβων» τραπεζών να χάσουν χρήματα, παρά να τις διασώσει με χρήματα των φορολογούμενων.

Η Max Bank στο α’ εξάμηνο του 2011 είχε ανακοινώσει καθαρές ζημιές 60,3 εκατ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου