Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Το «µεγάλο κούρεµα» στη ζωή µας Δραµατικές ανατροπές σε εργασιακά και µισθούς καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/
Η αντίστροφη µέτρηση για την «τελική λύση» στο ελληνικό ζήτηµα έχει ήδη ξεκινήσει. Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το πολυνοµοσχέδιο µε το οποίο θα αφαιρέσει εισοδήµατα ύψους 5 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά το 2012, η τρόικα ολοκλήρωσε τον έλεγχό της και ετοιµάζει την έκθεση για την Ελλάδα προκειµένου να απελευθερωθεί η έκτη δόση και οι Ευρωπαίοι ετοιµάζονται για το «µεγάλο κούρεµα».



Ολα αυτά αλλάζουν τη ζωή των Ελλήνων, οι οποίοι στην παρούσα φάση της κρίσης χρέους που απειλεί όλη την Ευρώπη έγιναν ο «σάκος του µποξ» και της εφαρµογής του πιο σκληρού προγράµµατος λιτότητας που υπέστη ποτέ Ευρωπαίος.

Το πολυνοµοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου θα αποτελέσει τη µεγαλύτερη δοκιµασία για την κυβέρνηση στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, οδηγεί στην αφαίρεση εισοδήµατος από όλα τα στρώµατα της ελληνικής κοινωνίας καθώς εκτός από τις οριζόντιες περικοπές των µισθών των 750.000 δηµοσίων υπαλλήλων, τη µείωση των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) σε ποσοστό ως 30%, φορολογεί για πρώτη φορά τα χαµηλά εισοδήµατα 2,5 εκατοµµυρίων νοικοκυριών που ως σήµερα καλύπτονταν από το αφορoλόγητο όριο των 12.000 ευρώ που µειώνεται στις 5.000 ευρώ. Επίσης οδηγεί στην ανατροπή του θεσµικού πλαισίου των επιχειρησιακών, κλαδικών και συλλογικών συµβάσεων εργασίας ολοκληρώνοντας έτσι την εσωτερική υποτίµηση που ξεκίνησε µε την υπογραφή του µνηµονίου πέρυσι τον Μάιο και οδήγησε ήδη στη µείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τοµέα κατά 15%. Με τις νέες αλλαγές η τρόικα προβλέπει ότι µέσω των ατοµικών συµβάσεων οι µισθοί θα µειωθούν περαιτέρω κατά 10%.

Το κρίσιµο πλέον ζήτηµα είναι κατά πόσο θα υπερψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ ή όχι, γεγονός που θα σηµάνει την απαρχή πολιτικών εξελίξεων.

« Με το νοµοσχέδιο επιχειρείται πλήρης παράδοση των εργασιακών δικαιωµάτων. Ανατρέπονται θεσµοί και κεκτηµένα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Εγώ δεν θα ψηφίσω το κεφάλαιο για την αποδόµηση των εργασιακών σχέσεων και ελπίζω να µην το ψηφίσουν και άλλοι βουλευτές» δηλώνει µιλώντας προς «Το Βήµα» η πρώην υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη. Στο ίδιο κλίµα η κυρία Κατερίνα Μπατζελή επισήµανε ότι « οι συλλογικές συµβάσεις κατοχυρώνονται και από το κοινοτικό δίκαιο. Σε καµία περίπτωση η χώρα µας δεν µπορεί να είναι προάγγελος της αποδόµησης των συλλογικών συµφωνιών και ιδίως στον ιδιωτικό τοµέα».

Σε αυτή την κατάσταση που χαρακτηρίζεται «δραµατική» ο υπουργός επί των Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος προσπαθεί µε κάθε µέσο να πείσει τους βουλευτές ότι « δεν υπήρχε άλλος δρόµος».

« Η λύση του sellective default είναι όαση στην έρηµο που µπορεί να µας οδηγήσει µια χρεοκοπία» είπε στον κοινοβουλευτικό τοµέα ελέγχου του ΠΑΣΟΚ προετοιµάζοντάς τους να αποδεχθούν τις νέες σκληρές ρυθµίσεις που επιβλήθηκαν από την τρόικα. Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, η νέα εποχή σηµαίνει ότι τουλάχιστον ως το 2015 θα πρέπει να ξοδεύουµε όσα παράγουµε και να µας περισσεύει και κάτι για τους τόκους. Ολοι θεωρούν δεδοµένο ότι ως τότε η Ελλάδα θα είναι εκτός αγορών, δηλαδή δεν θα µπορεί να δανειστεί.

« Η λέξη-κλειδί στη νέα εποχή που έρχεται είναι το πρωτογενές πλεόνασµα» εξηγεί ο κ. Κ. Κωτσής, παλαιό στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών και του ΠΑΣΟΚ. Ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του στους προϋπολογισµούς του κράτους από το 1981 ως πρόσφατα. « ∆εν υπάρχουν άλλα λεφτά για να καλύψουν ελλείµµατα στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι» εξηγεί και σηµειώνει ότι « όποια λύση και αν δοθεί µε το χρέος έχει το υπέρ ότι θα µειωθεί το χρέος και θα ελαφρυνθούν οι τόκοι.

Οµως τα κατά είναι πολλά αφού θα πληγούν οι τράπεζες και τα Ταµεία».

Για τα Ταµεία εξετάζεται η λύση να εξαιρεθούν από το «κούρεµα» και οι τίτλοι που έχουν να αντικατασταθούν µε άλλους ίσης ονοµαστικής αξίας αλλά µεγαλύτερης διάρκειας.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή διαπραγµάτευση µε την τρόικα προκειµένου να κλείσει, πέραν του προϋπολογισµού του 2012, όλα τα µέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα προβλέπονται στο πρόγραµµα 2012 - 2015, δεν κρύβει ότι αισθάνεται «εγκλωβισµένος» στη λογική του µνηµονίου που υπαγορεύει µια ακραία περιοριστική πολιτική χωρίς «ελαστικότητες».

Από την πλευρά του ο κ. Πόουλ Τόµσεν, παρ’ ότι εµφανίστηκε φιλικός στις συναντήσεις µε τον κ. Βενιζέλο, µεταδίδει πως « η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το χρέος της» και µαζί µε αξιολόγηση των µέτρων θα εισηγηθεί την «Τελική Λύση» για αναδιάρθρωση. Η συνολική επέµβαση αναµένεται να ολοκληρωθεί µετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 18 του µηνός.

Η τρόικα ζηταεί από εµάς πρόσθετα µέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2013, 1,5 δισ. ευρώ για το 2014 και τον σχηµατισµό αποθεµατικού «έκτακτων αναγκών» ύψους 2 δισ. ευρώ αρχής γενοµένης το 2012.

Ο φόβος είναι µεγάλος για την αντίδραση των αγορών, αλλά κυρίως των απλών πολιτών που βοµβαρδίζονται από φήµες. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση προετοιµάζεται για να καλύψει όλες τις ανάγκες ρευστότητας που θα υπάρξουν ενώ οι Ευρωπαίοι θα εγγυηθούν την οµαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήµατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου