Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Μπέλκε: Δεν γίνεται χωρίς «κούρεμα» του χρέους

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς «κούρεμα» του χρέους, εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος Άνσγκαρ Μπέλκε (DIW), διαχωρίζοντας την ελληνική περίπτωση από άλλες υπερχρεωμένες χώρες.


Ως έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από αυτό που ορίζει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αξιολογούν αναλυτές την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 17 Οκτωβρίου συνόδου κορυφής της ΕΕ. Την σχετική φημολογία ενέτειναν οι πρόσφατες δηλώσεις στην αυστριακή τηλεόραση του προέδρου του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αναλυτές εκτιμούν ότι όποιο και να είναι το ποσοστό διαγραφής του ελληνικού χρέους η Ελλάδα θα παραμείνει για πολλά χρόνια εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση των εταίρων της.
Αυξάνεται ο κίνδυνος να κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι
Προβληματική η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤΠροβληματική η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤΟ Άνσγκαρ Μπέλκε, είναι διευθυντής του τμήματος ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών, DIW. Ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί ότι η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει ότι η ευρωζώνη έχει ήδη γίνει ένωση μεταφοράς κεφαλαίων.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας η ευρωζώνη έγινε ήδη ένωση μεταφοράς κεφαλαίων. Εκτιμώ ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς «κούρεμα» του χρέους. Άλλωστε οι αγορές το έχουν ήδη συνειδητοποιήσει και όλοι δείκτες των επιτοκίων το επιβεβαιώνουν», υποστηρίζει ο κ. Μπέλκε. Όσον αφορά τις άλλες χώρες, δηλαδή την Ιταλία και την Ισπανία, ο γερμανός καθηγητής τονίζει: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση ρευστότητας, με μια κρίση εμπιστοσύνης. Και ήδη γίνονται σκέψεις στην κατεύθυνση της μόχλευσης του μηχανισμού στήριξης (EFSF). Θα καταβληθούν προσπάθειες μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού με συνέπεια να έχει αυξηθεί ο κίνδυνος, όχι να πληρώσουμε περισσότερα ως φορολογούμενοι, αλλά γενικά να πρέπει να πληρώσουμε. Και αυτό θα γίνει με τη μέθοδο της εκτύπωσης χρήματος».
Άλλο Ελλάδα και άλλο Ιρλανδία
Άλλο Ελλάδα και άλλο ΙρλανδίαΆλλο Ελλάδα και άλλο ΙρλανδίαΣε αντίθεση με την Ελλάδα που θα παραμείνει για πολύ καιρό στον χρηματοδοτικό ορό της Ευρώπης, άλλες χώρες που έχουν υπαχθεί στον μηχανισμό διάσωσης, σύντομα θα καταφέρουν να αποδεσμευτούν από αυτόν. Παράδειγμα η Ιρλανδία. Όλοι οι δείκτες με εξαίρεση εκείνον της ανεργίας παραπέμπουν σε ανάκαμψη. Πως εξηγείται το φαινόμενο; «Έχει διαφορετικά αίτια το πρόβλημα της Ιρλανδίας από κείνο της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Η Πορτογαλία και η Ελλάδα κατανάλωσαν πέραν του δέοντος. Οι Ιρλανδοί δεν το έκαναν αυτό.
Αυτοί διαχειρίστηκαν με σύνεση τα δημοσιονομικά τους» αποφαίνεται ο οικονομολόγος και προσθέτει: «Απλά, επλήγησαν από την φούσκα των ακινήτων. Εξαιτίας της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ διοχετεύθηκε πολύ χρήμα στον κλάδο των κατασκευών, με συνέπεια οι τράπεζες να σημειώσουν απώλειες στο πεδίο των στεγαστικών δανείων. Τα αίτια εδώ είναι διαφορετικά και δεν σχετίζονται με την δεινότητα της ιρλανδικής οικονομίας».
Και όχι μόνο. Ο Άνσγκαρ Μπέλκε παραπέμπει στα προβλήματα των πολιτικών συνθηκών και της διαφθοράς. Η Ιρλανδία δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα σε αντίθεση με την Ελλάδα. Και όπως λέει η διαφθορά αυξάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας μιας χώρας.
DLF/NanaBrink/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου