Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

REUTERS Σχέδιο για «κούρεμα» μέχρι 50% εξετάζει η ΕΕ

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/
Οι απώλειες των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα κυμανθούν μάλλον μεταξύ 30 και 50%, αντί για 21% όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, είπαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Σχέδιο για «κούρεμα» μέχρι 50% εξετάζει η ΕΕ



Την διεξαγωγή συζήτησης για μείωση του ελληνικού χρέους επιβεβαίωσε για πρώτη φορά και ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό συμβαίνει, εξηγούν οι αξιωματούχοι, επειδή οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι αυξημένες εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης και των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το επιπλέον κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας θα μοιραστεί μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των ιδιωτών επενδυτών στα ομόλογα της χώρας.

Τέσσερις αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι εξετάζεται περικοπή χρέους μεταξύ 30% και 50%, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις ή συμφωνίες.

"Όλα είναι ακόμα ανοιχτά και απομένει να δούμε ποιες θα είναι οι αρχικές αντιδράσεις των ιδιωτών επενδυτών", είπε ένας αξιωματούχος.

"Στόχος είναι η εθελοντική συμμετοχή, τουλάχιστον προς το παρόν επικρατεί έντονα η αίσθηση ότι πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλήρους χρεοκοπίας", είπε ο αξιωματούχος.

"Το κούρεμα θα καθοριστεί σε επίπεδο συμβατό με τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα", είπε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πηγές, η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης για την Ελλάδα, ύψους 8 δισ ευρώ, θα είναι μάλλον και η τελευταία υπό το μνημόνιο που συμφωνήθηκε το 2010.

Τα υπόλοιπα 37 δισ. ευρώ του μνημονίου τα οποία δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί, θα συμπτυχθούν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου