Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων προτείνει ο Χρ. Παπουτσής

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Τη βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων, με αφορμή τα τελευταία κρούσματα αστυνομικής βίας κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν τις κινητοποιήσεις, πρότεινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής


Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Αστυνομία και ανθρώπινα δικαιώματα», που οργάνωσαν οι ομοσπονδίες αστυνομικών, παρουσία της φυσικής και συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ και εκπροσώπων του Τύπου, ο κ. Παπουτσής πρότεινε - για την ασφάλεια των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων - τη χρήση ειδικών διακριτικών γιλέκων, πρόταση που «αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη, καθώς όπως υποστήριξαν οι δημοσιογράφοι, θα τους στοχοποιούσε από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου».
Πρότεινε ακόμη, τη βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων, οι οποίες θα εποπτεύονται από πολίτες, όπως γίνεται στο εξωτερικό, ενώ το οπτικό υλικό θα παραδίδεται σε επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να αξιολογούνται έκνομες ενέργειες.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ασφαλή δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων, ο υπουργός σημείωσε ότι «από ηθικής πλευράς δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε έναν δημοσιογράφο και έναν πολίτη» και παράλληλα έκανε λόγο για «κόκκινες γραμμές για τις δεοντολογικές δεσμεύσεις των δημοσιογράφων».

Επισήμανε επίσης πως «είναι αδιανόητο ο αστυνομικός, που καλείται να υπερασπιστεί τον νόμο, να γίνεται ο ίδιος παραβάτης του νόμου». Ο κ. Παπουτσής έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη για εντατική εκπαίδευση των αστυνομικών και τόνισε ότι «είναι καθήκον των αστυνομικών να προστατεύουν το δικαίωμα των πολιτών να απεργούν και να διαμαρτύρονται, όταν αυτό γίνεται ειρηνικά και στο πλαίσιο του νόμου». Επιπλέον, έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης για ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και αξιολόγησης των αστυνομικών, καθώς και τη συγκρότηση γραφείου για την αντιμετώπιση περιστατικών αυθαιρεσίας στις τάξεις της αστυνομίας.

Και παρεμβάσεις Γλέζου – Κυπραίου
Ιδιαίτερα ουσιαστικές κρίθηκαν οι παρεμβάσεις 90χρονου αγωνιστή της δημοκρατίας, Μανώλη Γλέζου, και του Μανώλη Κυπραίου, του δημοσιογράφου, που έχασε πλήρως την ακοή του τον περασμένο Ιούνιο από κροτίδα κρότου λάμψης.
«Βρίσκομαι εδώ με τη θέλησή μου για να μη χυθεί άλλο αίμα από πολίτες ένστολους και μη», είπε ο κ. Κυπραίος και πρόσθεσε: «Αλίμονο αν επικρατήσει η αρχή της ζούγκλας και της αυτοδικίας». Απηύθυνε, δε, έκκληση προς όλους «να σταματήσει η βία». Μιλώντας προς τους αστυνομικούς, ο δημοσιογράφος τόνισε: «Προσπαθούμε να σας βοηθήσουμε και να αναδείξουμε τα προβλήματά σας. Τι μας χωρίζει, λοιπόν; Ας βρούμε λύσεις από κοινού. Μπορούν να γίνονται διαδηλώσεις, χωρίς να ανοίγει ρουθούνι».
Την κατάργηση των ΜΑΤ πρότεινε ο Μ. Γλέζος και σημείωσε: «Δεν αρκεί η καταδίκη εκδηλώσεων μορφών βίας. Χρειάζεται μία ολόκληρη μετατροπή της οργής του λαού σε μία πολιτική πράξη και όχι σε ενέργειες βίας. Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, θα μπούμε σε ένα αιματοκύλισμα». Τόνισε ακόμη ότι «ο ρόλος της Αστυνομίας δεν είναι να χρησιμοποιείται σαν όργανο καταστολής των λαϊκών και πολιτικών αγώνων και στους ένστολους να ζητούν από τους ανωτέρους τους «εγγράφως, τις εντολές για ρίψη δακρυγόνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου