Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Διαδήλωση στη Δαμασκό υπέρ του αλ-Ασαντ

Από το ιστολόγιο http://news.pathfinder.gr/


Συρία  —  Χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν στη Δαμασκό υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο οποίος αντιμετωπίζει τους τελευταίους επτά μήνες ένα κίνημα αμφισβήτησης της εξουσίας του, στη διάρκεια του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους 2.900 άνθρωποι σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Έξω η Αμερική, η Συρία θα παραμείνει ελεύθερη», φώναζαν τα πλήθη όπως και συνθήματα με τα οποία προειδοποιούσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επέμβει στη χώρα τους.



Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, στην υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση συγκέντρωση «πήραν μέρος ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να υποστηρίξουν την εθνική ανεξαρτησία και για ν' απορρίψουν την ξένη επέμβαση».
Η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και μήνες στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε προάστια της Δαμασκού και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Εν τω μεταξύ, οι συριακές αρχές δέχτηκαν την Τετάρτη να απελευθερώσουν με εγγύηση τον Ουάλιντ αλ-Μπούνι, ένας από τους σημαντικότερους αντιφρονούντες που κρατείται εδώ και τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, Μισέλ Σαμάς. «Το εφετείο της Δαμασκού αποφάσισε σήμερα (12/10) να αφεθεί ελεύθερος ο αλ-Μπούνι με εγγύηση 1.150 λιρών (περίπου 23 δολάρια).
Στη συνέχεια θα δικαστεί για υποκίνηση (αντικυβερνητικών) διαδηλώσεων και υποκίνηση θρησκευτικής βίας», είπε ο δικηγόρος. Ο αλ-Μπούνι είχε συλληφθεί στις 6 Αυγούστου μαζί με τους δύο γιους του στην κατοικία του, στα προάστια της Δαμασκού.
Ο 47χρονος γιατρός είχε συλληφθεί από το καθεστώς για πρώτη φορά το 2001. Το 2005 ήταν ένας από αυτούς που συνυπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Δαμασκού» με την οποία τα αντιπολιτευόμενα λαϊκά κόμματα ζητούσαν μια «ριζική δημοκρατική αλλαγή».
Έχει καταδικαστεί κατ' επανάληψη σε ποινές φυλάκισης ενώ από την έναρξη της εξέγερσης έχει εξαπολύσει δριμεία κριτική κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου