Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Οζερσάι: Οσοι έπρεπε να ξέρουν ήξεραν για τη ''συμφωνία''

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Οζερσάι: Οσοι έπρεπε να ξέρουν ήξεραν για τη ''συμφωνία''


Είχαν ενημερωθεί όσοι έπρεπε για τη ''συμφωνία'' Τουρκίας - ψευδοκράτους για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δήλωσε ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε χθες στα κατεχόμενα.


Στις 8 Σεπτεμβρίου, ανέφερε, σε επαφές που είχαν γίνει στην Αγκυρα είχαν διαμορφωθεί κάποιες ιδέες, ως μέρος ενός σχεδίου δράσης, σε περίπτωση έναρξη των γεωτρήσεων από τους Ε/κ και είχε ληφθεί απόφαση να γίνει μια ''συμφωνία'' για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αν δει κανείς την επίσημη αλληλογραφία γι’ αυτό το σχέδιο δράσης, πρόσθεσε, και τη ''συμφωνία'', είτε η ''κυβέρνηση'', είτε η ''προεδρία'' είναι φανερό ότι είχαν ενημερωθεί.

''Περίπου 10 μέρες πριν την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σε περίπτωση που άρχιζαν τις εργασίες οι Ε/κ, πληροφόρηση για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας είχαν όλοι όσοι έπρεπε να ξέρουν, περιλαμβανομένης και της κυβέρνησής μας''. Δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα η συμπεριφορά κάποιων σαν να ήταν κάτι που προέκυψε από το πουθενά, χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Οζερσάι δήλωσε ότι μια αντιπροσωπεία της λεγόμενης κυβέρνησης είχε πάει για διαπραγματεύσεις στην Αγκυρα στις 15 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την αντιπροσωπεία, είπε, με απόφαση του ''υπουργικού συμβουλίου'' συμμετείχαν και άτομα από το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, δίδοντας έμφαση στο ότι το θέμα συζητήθηκε με αρμοδίους του τουρκικού ΥΠΕΞ και της αντιπροσωπείας της ψευδοκυβέρνησης που πήγε στην Αγκυρα.

Στην ίδια αντιπροσωπεία, είπε, συμμετείχαν αρμόδιοι και από άλλα ''υπουργεία'' για να επισημάνει ότι ''μια εβδομάδα πριν την υπογραφή η κυβέρνηση και ήταν ενημερωμένη και με τη δική της αντιπροσωπεία πήρε αυτοπροσώπως μέρος στο σχεδιασμό αυτής της συμφωνίας''.

Το περίγραμμα δε της ''συμφωνίας'' ετοιμάστηκε στις 15 Ιουλίου στην Αγκυρα, ανέφερε ο κ. Οζερσάι, μαζί με χάρτη και δόθηκε τόσο στους αρμόδιους στην Τουρκία, όσο και στο λεγόμενο υπουργείου εξωτερικών. Εργάζονται για να δημιουργήσουν την εικόνα ότι ο Τ/κ ηγέτης χωρίς να έχει δει το κείμενο μπροστά του πριν, αναγκάστηκε να υπογράψει την ''συμφωνία'', είπε υπερασπιζόμενος τον Ντερβίς Ερογλου που δέχεται επιθέσεις γι' αυτή τη ''συμφωνία'', η έγκριση της οποίας αναμένεται από τη λεγόμενη βουλή, αλλά δύο κόμματα της αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν. Μερικές επικρίσεις είχαν διατυπωθεί και από το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών για την υπογραφή της ''συμφωνίας'' .

''Τέτοια εικόνα δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Και στην προεδρία και στο υπουργείο εξωτερικών, το περίγραμμα υπήρχε''. Υποστήριξε δε ότι πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη ο κ. Ερογλου δεν ήξερε ότι θα υπέγραφε τη ''συμφωνία'' επειδή ο χρόνος της έναρξης γεώτρησης από τους Ε/κ συνέπεσε με την παρουσία του στην αμερικανική μεγαλούπολη.

''Οταν άρχισαν οι γεωτρήσεις ήμασταν στη Νέα Υόρκη και αυτό θα γινόταν ως αντίδραση. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που είχε καθορισθεί, μόλις άρχισαν οι εργασίες θα υπογραφόταν και η συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και αυτό το ήξερε η κυβέρνησή μας. Οι εργασίες άρχισαν όταν ήμασταν στη Νέα Υόρκη. Εκεί έγινε μια αξιολόγηση και για να μην καθυστερήσουμε πολύ, και αφού είχε επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα και υπήρχε το κείμενο, υπογράφθηκε η συμφωνία εκεί''.

Επανέλαβε δε το επιχείρημα ότι όλος ο κόσμος είδε με την κίνηση αυτή την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς.

Δεν παραγκωνίστηκε, είπε, η βούληση της ''βουλής'' γιατί αν αυτό γινόταν δεν θα κατατίθεντο για έγκριση και δεν θα υπήρχε ανάγκη να τη ρωτήσουν. Η ''συμφωνία'', πρόσθεσε, δεν έχει ακόμα ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου