Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

97 Ευρωπαίοι ζητούν "ευρωπαϊκή λύση" της κρίσης

Από το ιστολόγιο http://news247.gr/
Πολιτικοί, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, υπογράφοντας ανοιχτή επιστολή. Απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες της Ευρωζώνης για εδώ και τώρα "ευρωπαϊκή λύση" στην κρίση του ευρώ



Την επιστολή δημοσιεύει αποκλειστικά για την Ελλάδα η "Καθημερινή", ενώ εμπνευστής της πρωτοβουλίας είναι ο Τζoρτζ Σόρος, που τάσσεται υπέρ μίας συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εντός της ευρωζώνης.
"Η κρίση του ευρώ χρειάζεται επίλυση, τώρα! Τα υπάρχοντα μέτρα είναι ελάχιστα και έχουν επιβληθεί με μεγάλη καθυστέρηση. Το ευρώ απέχει πολύ από την τελειότητα, γεγονός που αποκάλυψε η ίδια η κρίση. Η απάντηση ωστόσο έγκειται στο να διορθώσουμε τα ελαττώματά του κι όχι στο να συνεχίζουμε την υπονόμευσή του, συμβάλλοντας ίσως στην καταστροφή του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος", αναφέρουν στην επιστολή τους και συνεχίζουν:
"Εμείς, ανήσυχοι Ευρωπαίοι, απευθύνουμε κάλεσμα στους ηγέτες της Ευρωζώνης", ώστε να συμφωνήσουν στην άμεση επιστράτευση του EFSF και της ΕΚΤ για την παροχή εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα και την αναχρηματοδότηση του χρέους των αδύναμων χωρών.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, αυτά τα Ιδρύματα μπορούν να εγγυηθούν την αναδιάρθρωση του κεφαλαίου των Τραπεζών και να επιτρέψουν στα υπό κρίση κράτη, να επαναδιαπραγματευτούν τα χρέη τους, σε συμφωνημένο πλαίσιο.
Μεσοπρόθεσμα, ζητούν μία νέα συνθήκη που θα θεσμοθετεί κοινό ταμείο για την Ευρωζώνη, θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις καταθέσεις και θα υιοθετεί στρατηγική για την ανάπτυξη.
"Καλούμε τα νομοθετικά σώματα των χωρών της Ευρωζώνης, να αναγνωρίσουν ότι το ευρώ χρειάζεται πολιτική λύση. Η αναζήτηση εθνικών λύσεων μπορεί μόνο να οδηγήσει σε διάλυση", καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την Ελλάδα, υπογράφουν ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης και ο επενδύτης Στυλιανός Ζαββός.
Ο κ. Σόρος εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και αντιμετωπίζει την χρεοκοπία. Τονίζει μάλιστα, ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αναδιαρθρωθεί γιατί είναι μεγάλο. Μάλιστα, λέει ότι πρέπει να μειωθεί κατά 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου