Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τα 4 «αγκάθια» για την εκταμίευση της 6ης δόσης

Από το ιστολόγιο http://www.exipno.gr/

thomsen_poulΜια σειρά από αδυναμίες και προβλήματα διαπίστωσαν τα κλιμάκια της Τρόικας κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στην ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσαν χθες με τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις τους.
Βασιζόμενοι στα συμπεράσματα, οι επικεφαλής των κλιμακίων αφήνουν να εννοηθεί ότι η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ -από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που συνήφθη τον Μάιο του 2010 μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ενωσης- θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο και περιορίζονται απλώς στην εκτίμηση ότι η 6η δόση θα διατεθεί κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Νοεμβρίου, όταν το Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της αξιολόγησης.
Η Τρόικα εκτιμά πως η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αναμένεται πριν από το 2013 και προειδοποιεί πως για να διασφαλιστούν η μείωση του ελλείμματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και η ανάκαμψη «είναι απαραίτητο οι ελληνικές αρχές να επιμείνουν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και την οικονομία γενικότερα».



Τα 4 προβλήματα

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της, η Τρόικα εντοπίζει τα ακόλουθα τέσσερα αδύνατα σημεία κατά την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος:
1) Αδυναμία επίτευξης του φετινού στόχου για το έλλειμμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, η επίτευξη του στόχου για μείωση του φετινού ελλείμματος «δεν είναι εφικτή». Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η Τρόικα προβλέπει για φέτος έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ από 7,6% που ήταν ο αρχικός στόχος και 8,5% που αναγράφεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012. Η απόκλιση από το στόχο αποδίδεται στη μεγαλύτερη ύφεση αλλά και στις αστοχίες «στην υλοποίηση μέτρων που είχαν συμφωνηθεί».
2) Αργοί ρυθμοί υλοποίησης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
Η Τρόικα καταγράφει σημαντικές καθυστερήσεις και εξάγει το συμπέρασμα πως θα προκύψει «αισθητή μείωση των εσόδων που αναμένονταν το 2011». Για φέτος ο αρχικός στόχος ήταν να εισπραχθούν έσοδα 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, στη συνέχεια η κυβέρνηση κατέβασε τον πήχη στα 4 δις. ευρώ αλλά και αυτό το ποσό θεωρείται πλέον άπιαστο.
3) Αργοί ρυθμοί στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στο κείμενο υπογραμμίζεται πως «η ενδυνάμωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές».
4) Μη ακριβής προσδιορισμός των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται για τη διετία 2013-2014.
Παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και την απαίτηση της Τρόικας τα μέτρα της περιόδου 2013-2014 να φθάσουν τα 6 δισ. ευρώ, αυτά τελικά δεν προσδιορίστηκαν. Η κυβέρνηση καλείται πλέον να τα εξειδικεύσει και να τα συμπεριλάβει στη νέα «επικαιροποίηση» που θα γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, την άνοιξη του 2012.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της έκθεσης

1. Η οικονομία δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν από το 2013 και η ύφεση προβλέπεται εντονότερη σε σχέση με τα όσα είχαν προβλεφθεί τον Ιούνιο.
2. Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αποκτήσει την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να ξεκινήσει να αλλάζει το επιχειρηματικό κλίμα.
3. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για τη μείωση του φετινού ελλείμματος δεν είναι πλέον εφικτή, λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης και των αποκλίσεων στην υλοποίηση ορισμένων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.
4. Για το 2012, τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
5. Πρόσθετα μέτρα θα απαιτηθούν για τη διετία 2013 - 2014. Τα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν έως τα μέσα του 2012, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου. Για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει «φιλικό» προς το στόχο της ανάκαμψης και με δεδομένες τις ήδη αισιόδοξες υποθέσεις για αναμενόμενη βελτίωση του μηχανισμού συλλογής εσόδων, είναι καθοριστικής σημασίας τα μέτρα να αφορούν περικοπές δαπανών.
6. Είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας από πολιτικές πιέσεις, κάτι που αποτελεί «κλειδί» για την επιτυχία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Ο φετινός στόχος για έσοδα 5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις δεν θα επιτευχθεί. Τα έσοδα θα είναι σημαντικά χαμηλότερα εξαιτίας των καθυστερήσεων στην προετοιμασία των προς πώληση εταιριών και της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά. Οι ελληνικές αρχές επιμένουν στο στόχο για έσοδα αποκρατικοποιήσεων 35 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014.
7. Οι τράπεζες έχουν βελτιώσει την κεφαλαιακή τους βάση με «εργαλεία» που βασίζονται στην αγορά. Όπως φαίνεται από την εξυγίανση της Proton Bank, η πρόσφατη τροποποίηση του τραπεζικού νόμου διασφαλίζει ότι μη βιώσιμες τράπεζες μπορούν να τεθούν υπό εκκαθάριση και να προστατευθούν παράλληλα τα συμφέροντα των καταθετών και η σταθερότητα του συστήματος.
8. Η ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων παραμένει η κυρίαρχη πρόκληση για τις ελληνικές αρχές. Πρόοδος έχει καταγραφεί σε μεταφορές, κλειστά επαγγέλματα και αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Η απόφαση να ανασταλεί η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης είναι σημαντικό βήμα, διότι βοηθά στη διασφάλιση μεγαλύτερης ελαστικότητας στην αγορά εργασίας, προαπαιτούμενο για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να μην παγιωθεί η ανεργία σε υψηλά ποσοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου