Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΕ

Σχόλιο ιστολογίου μας : ......διαβάστε και καταλάβετε πόσο "καταπέλτης" είναι αυτή η παπαριά που υποτίθεται είναι η έκθεση προόδου , 1800 πολιτικοί κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές και χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες , είναι όντως σημάδι δημοκρατίας !!!!!
Από το ιστολόγιο http://www.trt.net.tr/
Τους μεγαλύτερους επαίνους συγκεντρώνει η πρόοδος στις σχέσεις στρατού-πολιτείας και η ισχυρή οικονομία της Τουρκίας

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.


Στην έκθεση που βάζει στο μικροσκόπιο τον έναν χρόνο που πέρασε η Τουρκία, τους μεγαλύτερους επαίνους συγκεντρώνει η πρόοδος στις σχέσεις στρατού-πολιτείας και η ισχυρή οικονομία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει έκκληση για ένα «νέο σύνταγμα» και γίνεται επίσης αναφορά στις ανακρίσεις για την υπόθεση Ergenekon και τα πραξικοπήματα.
Η έκθεση εφιστά την προσοχή στο τρέχον έλλειμμα και τον πληθωρισμό και αναφέρεται επίσης στην ελευθερία έκφρασης και του τύπου.
Η έκθεση προόδου η οποία ανακοινώθηκε από τον επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, κάνει διαπιστώσεις σε πολλά θέματα, από τις σχέσεις στρατού-πολιτείας μέχρι τις ανακρίσεις για τα σχέδια πραξικοπήματος.
Το πρώτο σημείο που κεντρίζει την προσοχή, είναι οι σχέσεις μεταξύ στρατού και πολιτείας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία έχει διανύσει καλές αποστάσεις σε ότι αφορά τον πολιτικό έλεγχο του στρατού και σημειώνονται ως θετικές εξελίξεις η ενίσχυση του «πολιτικού ελέγχου στις στρατιωτικές δαπάνες» και «η αλλαγή της Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας».
Απευθύνεται επίσης έκκληση για «ένα νέο σύνταγμα που θα εγγυάται τη δημοκρατία και την ανωτερότητα του δικαίου».
Θεωρείται πως το νέο σύνταγμα θα ενδυναμώσει τη σταθερότητα και θα συμβάλει στην επίλυση βαθιά ριζωμένων προβλημάτων.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιμείνει στην άποψη ότι «οι ανακρίσεις συνιστούν ευκαιρία για τη δημοκρατία», αναφέροντας ωστόσο ότι παραμένουν ορισμένοι ενδοιασμοί όπως η «διάρκεια κράτησης».
Στο κομμάτι που αφορά την εξωτερική πολιτική, επαινείται η «πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία απέναντι στην αραβική άνοιξη» και γίνεται αναφορά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Abdullah Gül.
Στην έκθεση αναδεικνύεται η σημασία της «συνέχισης του συμβιβαστικού ρόλου» που έχει ο Gül στην «ατμόσφαιρα πόλωσης στη χώρα» καθώς επίσης και των «εποικοδομητικών του δηλώσεων».
Η οικονομία είναι ένα άλλο θέμα για το οποίο η Τουρκία συγκέντρωσε επαίνους.
Ως λόγοι της επιτυχίας παρουσιάζονται η ισχυρή εσωτερική ζήτηση, το χαμηλό πραγματικό επιτόκιο και η δυνατή ροή κεφαλαίου ενώ γίνεται νύξη και στα αυξημένα στοιχεία στις εξαγωγές.
Η έκθεση προόδου της ΕΕ για το 2011, αναφέρεται επίσης στην ελευθερία έκφρασης και του τύπου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στην Τουρκία να «πραγματοποιήσει νομικές ρυθμίσεις προκειμένου να καταφέρει να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Στο μέρος της έκθεσης για την Κύπρο, το οποίο ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Egemen Bağış χαρακτήρισε «κρίσιμη παράγραφο», υπάρχει η σημείωση πως «θα πρέπει να αποφεύγονται οι απειλές και οι τριβές που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου