Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στις συναλλαγές της Τετάρτης οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συνολική λύση για την κρίση χρέους στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστίασε ταυτόχρονα στις ανακοινώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso για την έξοδο από την κρίση.  Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε σήμερα έναν "οδικό χάρτη" πέντε σημείων για την έξοδο από την κρίση: αποφασιστική δράση για την Ελλάδα, ενίσχυση των μηχανισμών της Ευρωζώνης για την αντίδραση στην κρίση, συντονισμένη προσέγγιση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, εμπροσθοβαρείς πολιτικές για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης και ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κέρδισε 1,65% για να τερματίσει τις συναλλαγές στις 239,16 μονάδες ανακάμπτοντας από πτώση 1% στον απόηχο της άρνησης της Σλοβακίας να ψηφίσει υπέρ των αλλαγών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε μεγάλη άνοδο 2,43%.


Ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε  2,4% στις 3.229,76 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,2% στις 5.994.47 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,85% στις 5.441,80 μονάδες.

Στο Παρίσι η μετοχή της BNP Paribas SA σημείωσε άλμα 5,7% μετά την αναβάθμιση από την Societe Generale σε buy από hold.

Κέρδη 2,9% και για τον ιταλικό FTSE MIB, ο ελβετικός SMI ενισχύθηκε κατά 0,85%, ενώ ο IBEX στην Ισπανία κέρδισε 2%.

Θετικά τα πρόσημα και για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX να σημειώνει άνοδο 2,4% και τον RTS μικρά κέρδη 0,05%. Ο τουρκικός ISE κέρδισε 1,3%.

Από τον τεχνολογικό κλάδο η ASML σημείωσε άλμα 6,3% στο Άμστερνταμ μετά την ανακοίνωση της εταιρείας μικροεπεξεργαστών για αύξηση 32% στα κέρδη γ΄ τριμήνου.

Την άνοδο των δεικτών βοήθησαν και τα απρόσμενα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,2% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τους οικονομολόγους να αναμένουν κάμψη κατά 0,8%.

Επιπλέον, σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι γαλλικές τιμές καταναλωτή υποχώρησαν ελαφρώς το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, αν και ήταν υψηλότερα 2,2% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010.

Σε υψηλό άνω των 16 ετών εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο η ανεργία στη Μ. Βρετανία, κυρίως ως αποτέλεσμα της πτώσης ρεκόρ στις θέσεις μερικής απασχόλησης.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 114.000 στους 2,57 εκατ. ανέργους κατά τους τρεις μήνες έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ ως ποσοστό η ανεργία αυξήθηκε κατά 8,1%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου