Η αδυναμία της πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Πολιτισμού να προστατεύει πολιτιστικά στοιχειά της πόλεως μας και να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης και ανάδειξης των πολιτιστικών στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής . Παράδειγμα της αδιαφορίας που επιδεικνύεται αποτελεί η εγκατάλειψη του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου . Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα των ρωμαϊκών χρόνων. Ξεκινούσε από τις πηγές «Νερομάνα» του Ρωμανού και κατέληγε , μετά από διαδρομή 6 χλμ. στην Αρόη κάτω από το βυζαντινό κάστρο, όπου διατηρείται το καλύτερο τμήμα του. Πολλά δημόσια κτίρια και έργα έγιναν με δαπάνες των ρωμαίων αυτοκρατόρων και ευεργετών της πόλης. Ήταν η εποχή που η Πάτρα διερχόταν τη μεγαλύτερη ακμή της ιστορίας της καταλαμβάνοντας τη θέση της πύλης της Ελλάδας προς την Ιταλία. Δυστυχώς στο όνομα του μνημονίου η Κυβέρνηση δεν έχει ιεραρχήσει ούτε καν τις υποτυπώδεις ενέργειες που μπορεί να κάνει για την διάσωση στοιχείων του Ελληνικού Πολιτισμού. Αντιθέτως έχει παρατήσει στην τύχη τους τέτοιες δομές πολιτισμού εφαρμόζοντας την στυγνή πολιτική που της υποδεικνύουν, δίχως ίχνος προσπάθειας ανασύνταξης εννοιών όπως πολιτισμός και ιστορικές μνήμες . Στα πλαίσια του θέματος αυτού που είναι άμεσα συνυφασμένο με την πόλη των Πατρών και την πολιτιστική της κληρονομία , ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση με θέμα « Στο έλεος του Θεού το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο »
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Πάτρας. Εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει καμία εργασία συντήρησης του μνημείου. Σύμφωνα με πληροφορίες υπηρεσιακών παραγόντων υπάρχει κίνδυνος για κατολίσθηση και καταστροφή πολλών σημείων. Από έκθεση πολιτικού μηχανικού του Υπουργείου Πολιτισμού, προκύπτει ότι υπάρχουν στο εν λόγω μνημείο ρωγμές, αστάθειες των τοίχων του υδραγωγείου, αποκολλήσεις και διαβρώσεις.
Είναι γεγονός ότι σε συνδυασμό με το έργο οδοποιίας «Μικρή Περιμετρική Οδός Πατρών», θα πρέπει άμεσα να γίνουν κάποια υποστυλώματα, έργα συντήρησης αλλά προτείνει να υπάρξει και κάποιο σύστημα παρακολούθησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του μνημείου κατά τη διάρκεια έργων αυτών.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι αυτό το σπουδαίο μνημείο που αποτελεί «θησαυρό» για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή και σήμερα έχει αφεθεί στην τύχη του και κινδυνεύει να χαθεί λόγω της αδιαφορίας που επιδεικνύει η πολιτεία, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός: Είναι διατεθειμένος να προβεί στη σύσταση ειδικής επιτροπής και να κάνει λεπτομερή μελέτη της συντήρησης του μνημείου; 2. Προτίθεται να χρηματοδοτήσει άμεσα τις εργασίες συντήρησης; 3. Εάν ναι από ποιο χρηματοδοτικό μέσο;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου