Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

«Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του Ισλάμ και της δημοκρατίας», δήλωσαν οι Ρομπάι και Μπαρόζο σε διαθρησκευτικό μίτινγκ στις Βρυξέλλες...

Το διαβάσαμε από το: «Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του Ισλάμ και της δημοκρατίας», δήλωσαν οι Ρομπάι και Μπαρόζο σε διαθρησκευτικό μίτινγκ στις Βρυξέλλες http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/06/blog-post_8938.html#ixzz1O2cZY72z
Συνδέστε επίσης :http://alexander-hellas.blogspot.com/2011/05/blog-post_3044.html


Άρθρο των Noureddine FRIDHI και Melissa FROST (από Al Arabiya) / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ του οποίου και ο τίτλος

Δηλώνοντας ότι «δεν υπήρχε αντίφαση μεταξύ του Ισλάμ και της δημοκρατίας», πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν μεγαλύτερη θρησκευτική ανοχή στην Ευρώπη (!) και τις γειτονικές της χώρες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και εκπρόσωποι από χριστιανικές, εβραϊκές, βουδιστικές και μουσουλμανικές κοινότητες που συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για την ετήσια συνεδρίαση στην οποία η ελευθερία της θρησκείας και «η θρησκευτική ανοχή» ήταν τα κύρια θέματα.


"Οι Αραβικοί λαοί απελευθερώνονται οι ίδιοι", δήλωσε ο κ. Van Rompuy σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτές είναι οι επαναστάσεις τους και έχουμε κοινές αξίες».
Η συνάντηση ήταν το δεύτερο στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία επισημοποίησε τον ανοικτό και τακτικό διάλογο μεταξύ της ΕΕ και των εκπροσώπων των διαφόρων θρησκειών.
Αναφερόμενος στην «αραβική άνοιξη», ο κ. Van Rompuy, δήλωσε: «Αυτές οι επαναστάσεις δεν είναι το έργο εξτρεμιστών ή φανατικών. Αντιθέτως, αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του Ισλάμ και της δημοκρατίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις άλλες θρησκείες".
"Οι προσδοκίες για σεβασμό είναι μεγάλες στην ΕΕ, τους πιο κοντινούς γείτονες» προς τον αραβικό λαό, είπε.
Οι χριστιανικές μειονότητες στη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζουν προκλήσεις πολιτικής και ασφάλειας. Έχουν γίνει στόχος στο Ιράκ και αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Βαγδάτη προς τη Συρία, το Κουρδιστάν και την Ευρώπη. Η κοπτική χριστιανική μειονότητα στην Αίγυπτο είναι επίσης στοχευμένη από ισλαμικές ομάδες.
Οι ηγέτες της ΕΕ έθεσαν το ζήτημα με κορυφαίους Αιγύπτιους αξιωματούχους το Μάρτιο, και στη συνάντηση των G8 το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ντοβίλ της Γαλλίας.
«Ο σεβασμός της θρησκείας είναι θεμελιώδες δικαίωμα και θα είναι μια δοκιμασία για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,. Είπε ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν να διασφαλίζουν την ασφάλεια της κοπτικής μειονότητας.
Η ΕΕ προτείνει στους γείτονές της στο νότο να οικοδομήσουν μια νέα «εταιρική σχέση για τη Δημοκρατία και την κοινή ευημερία", είπε ο κ. Μπαρόζο. «Η ΕΕ πρέπει να είναι στο πλευρό εκείνων που φιλοδοξούν την πολιτική ελευθερία, τη κοινωνική ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη".
"Αυτό είναι ένα ζήτημα αξιών και είναι επίσης προς το συμφέρον της ΕΕ», είπε.
Οι επαναστάσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο ανάγκασαν πολλούς Ευρωπαίους να αλλάξουν τις απόψεις τους για την εξέλιξη της κατάστασης στις αραβικές κοινωνίες. Οι δύο επαναστάσεις δεν ήταν ένα θρησκευτικό κίνημα. Οι νέες γενιές πήραν το προβάδισμα στα γεγονότα στην Τύνιδα και στην Πλατεία Tahrir στο Κάιρο.
Οι επόμενες εκλογές και στις δύο χώρες αναμένεται, μεταξύ άλλων, να δοκιμάσουν έντονα την ικανότητά των ισλαμικών κομμάτων να συνεργαστούν με τις, σε μεγάλο βαθμό, κοσμικές ευρωπαϊκές χώρες.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου