Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Πλησιάζει σύγκρουση…. - Η ΕΕ και η ΕΚΤ εξετάζουν να απαγορεύσουν στους οίκους αξιολόγησης να βαθμολογούν χώρες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης….

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Ένα ευρύτερο σχέδιο φαίνεται να εκπονούν η ΕΕ με την ΕΚΤ με στόχο να ανακόψουν ή κατά το ορθότερο αποκόψουν τους οίκους αξιολόγησης από τις χώρες που βρίσκονται υπό προστασία.
Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία  βρίσκονται σε μια άκρως δυσχερή θέση αποτελούν τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης τέθηκαν εκτός αγορών και χρειάστηκε να ενταχθούν σε προγράμματα στήριξης για να αποφύγουν με μαθηματική ακρίβεια την χρεοκοπία.

Η αδυναμία αυτή έλαβε και βαθμολογική διάσταση καθώς οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι οι ύαινες που ψάχνουν το πτώμα για να τραφούν αλλά δυστυχώς αποτυπώνουν με την στάση τους την ωμή πραγματικότητα.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να αξιολογούν την πραγματική ικανότητα μιας χώρας που βρίσκεται ήδη σε αδιέξοδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βαθμολογήθηκε πλειστάκις φορές και υποβαθμίστηκε καθώς η υποβάθμιση αποτύπωνε την επιδεινούμενη κατάσταση στην οικονομία.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν επιδείνωσαν την κατάσταση στην Ελλάδα απλά αποτύπωσαν βαθμολογικά την επιδεινούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ και η ΕΚΤ κατανοώντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης εντείνουν το πρόβλημα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο χώρες που δεν βρίσκονται στις αγορές και έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης να μην αξιολογούνται από τους οίκους, κοινώς να μην βαθμολογούνται.
Αυτό το σχέδιο έχει την λογική να αποτρέψει την επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας και  το ακόμη κυριότερο να αποτρέψει την διογκούμενη κερδοσκοπία.
Ωστόσο αυτό έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα.
Το πλεονέκτημα είναι ότι αν δεν υπάρχουν βαθμολογίες η κερδοσκοπική και όχι μόνο πίεση θα εκτονωθεί.
Ωστόσο αν θεσπιστεί κάτι τέτοιο θα συμβούν δύο πράγματα 1)αυτομάτως οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν μια και έξω την Ελλάδα σε καθεστώς default και 2)θα ανακύψει μείζον θέμα αξιοπιστίας και διαφάνειας.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ένα θεσμικό ρόλο που η παγκόσμια αγορά τον λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη.
Δείκτες, επενδυτές παρακολουθούν τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch.
Ίσως να πλησιάζει σύγκρουση μεταξύ οίκων αξιολόγησης και της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

Moody's
S&P
Fitch
Άριστη
Aaa
AAA
AAA
Υψηλής Διαβάθμισης
Aa1
AA+
AA+

Aa2
AA
AA

Aa3
AA-
AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας
Αξιολόγησης
Α1 Ελλάδα
2005
Α+
Α+
Ελλάδα
2005

Α2
Α
Α

Α3
Α-
Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης
Baa1
BBB+
BBB+

Baa2
BBB
BBB

Baa3
BBB-
BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)
Ba1
BB+
BB+

Ba2
BB
BB

Ba3
BB-
BB-
Κερδοσκοπικά
B1
B+
B+

B2
B
B

B3
B-
B- (Ελλάδα)
Υψηλού κινδύνου
Caa1 (Ελλάδα)
CCC+
CCC+

Caa2
CCC (Ελλάδα)
CCC

Caa3
CCC-
CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας
Ca
CC
CC


C*Ελλάδα
C
Χρεοκοπία
C
D
D
*Πιθανή νέα βαθμολογία από την Standard and Poor’s.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου