Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τραπεζική συνάντηση "κορυφής" για πιο ελκυστικούς όρους για την Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/332086.html
Την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας με πιο ελκυστικούς όρους, που θα μειώνουν το ήδη δυσβάσταχτο βάρος για τη χώρα μας, αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ εκπροσώπων των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης, στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη (06/07) στο Παρίσι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Financial Times”, με τίτλο “Τραπεζική συνάντηση για να γίνουν πιο ελκυστικοί οι όροι για την Ελλάδα”, δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στις συζητήσεις, αναφέρουν πως πρόκειται να αλλάξουν δύο βασικοί όροι της αρχικής γαλλικής πρότασης για επαναγορά νέων ελληνικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας, καθώς θα λήγουν έως το 2014 τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Πρώτον, το βασικό επιτόκιο των νέων 30ετών ομολόγων θα είναι κυμαινόμενο και θα ορίζεται από το τριμηνιαίο euribor (επιτόκιο του ευρώ για τρίμηνη διάρκεια στη διατραπεζική αγορά) - το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,56% - συν ένα περιθώριο της τάξης του 1,7% (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα το βασικό επιτόκιο που θα πλήρωνε η Ελλάδα θα ήταν λίγο χαμηλότερο από 3,3%).

Σημειώνεται ότι η αρχική γαλλική πρόταση προέβλεπε βασικό επιτόκιο σταθερό στο 5,5%. Επίσης, η ίδια πρόταση προέβλεπε ότι το βασικό επιτόκιο, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και να φθάσει έως το 8%. Με τη νέα πρόταση, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, το πριμ στο επιτόκιο παραμένει στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα, όμως, με το επίπεδο του πληθωρισμού και όχι της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Δεύτερον, οι τράπεζες θα αγοράζουν το 70% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2014. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αρχική πρόταση της γαλλικής τραπεζικής ομοσπονδίας προέβλεπε την αγορά του 50% των ομολόγων, ενώ προέβλεπε και την αγορά ενός επιπλέον 20%, το οποίο όμως θα επενδυόταν από την Ελλάδα σε 30ετή ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, για λογαριασμό των δανειστών, ώστε να υπάρξει για αυτούς η εγγύηση ότι θα αποπληρωθούν τα ομόλογά τους στη λήξη της 30ετίας.

Τα ομόλογα των ιδιωτών που λήγουν έως το 2014 εκτιμώνται σε περίπου 100 δισ. ευρώ, αλλά επειδή η συμμετοχή τους θα είναι εθελοντική, δεν είναι βέβαιο ότι η συνολική επαναγορά ομολόγων θα φθάσει τα 30 δις. ευρώ, όπως είναι ο στόχος των Ευρωπαίων πολιτικών, σημειώνουν οι Financial Times.

Εκτιμάται ότι περίπου 30 δισ. ευρώ είναι η αξία των ομολόγων που έχουν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά δεν είναι σαφές ποιες είναι οι λήξεις του έως το 2014.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες για το αρχικό σχέδιο της Γαλλίας από τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, άλλες κυβερνήσεις και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πηγές που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση επέστησαν την προσοχή ότι έχουν προταθεί αρκετοί άλλοι μηχανισμοί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στους οποίους περιλαμβάνεται και η παραλλαγή της γαλλικής πρότασης για την επαναγορά 5ετών ομολόγων.

Προσέθεσαν, ωστόσο, ότι το γαλλικό σχέδιο για επαναγορά 30ετών ομολόγων - με σημαντικές αλλαγές στους όρους του - παραμένει η πιθανότερη βάση για μία ευρεία συμφωνία. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι μία κρίσιμη προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι η αποφυγή ζημιών για τις τράπεζες, για τον κίνδυνο των οποίων προειδοποίησε χθες ο οίκος Moody's.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου