Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Moody’s: Νέο συντριπτικό πλήγμα σε Πορτογαλία – ΕΕ…

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=14448
Η απόφαση των «rating agencies»… οίκοι αξιολόγησης ελληνιστί, να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που έχουν στοιχηματίσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ στις χρεοκοπίες χωρών της Ευρωζώνης δείχνει να είναι εκτός από ειλημμένη και μη αναστρέψιμη.
Με έκθεσή της, η γνωστή και «σεσημασμένη» Moody’s ρίχνει συντριπτικό πλήγμα στην Πορτογαλία και την Ευρωζώνη, υποβαθμίζοντας τα πορτογαλικά ομόλογα στην κατηγορία «junk». Κι όλα αυτά αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία ξιφούλκησε εναντίον των οίκων αξιολόγησης, υπονοώντας ότι παίζουν βρώμικο παιχνίδι και καλώντας τους ιδιώτες επενδυτές να αγνοήσουν τις συστάσεις τους.



Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας υποβαθμίστηκει σε «Βa2» από «Baa1» προηγουμένως, και με πρόβλεψη αρνητική (προάγγελος νέας υποβάθμισης).
Σύμφωνα με το εξειδικευμένο «capital.gr», η Moody’s αποδίδει την απόφαση υποβάθμισης στους εξής παράγοντες:
1. Στον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο πως η Πορτογαλία δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί με βιώσιμα επιτόκια από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων στο β’ εξάμηνο του 2013, εάν το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας απαιτήσει από τους ιδιώτες να μετακυλήσουν το ελληνικό χρέος που διακρατούν, γεγονός που θα δημιουργήσει την ανάγκη νέων γύρων χρηματοδότησης.
Σημειώνεται ότι το πακέτο στήριξης των 78 δισ. ευρώ που έλαβε η Πορτογαλία θα επιτρέψει στη χώρα να μείνει μακριά από τις αγορές κεφαλαίων έως το β΄ εξάμηνο του 2013. Εάν στη συνέχεια δεν καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια, τότε θα αναγκαστεί να ζητήσει και δεύτερο πακέτο, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με την Moody’s.
2. Στην έντονη ανησυχία πως η χώρα δεν θα καταφέρει να ικανοποιήσει πλήρως το στόχο για τη μείωση ελλείμματος και τη σταθεροποίηση του χρέους, όπως προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, εξαιτίας των τρομακτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για τη μείωση των δαπανών, την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, την οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου.
Το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας αντέδρασε γρήγορα λέγοντας πως η απόφαση της Moody’s δεν λαμβάνει υπόψη τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα για επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του ελλείμματος στο 5,9% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, από 9% του ΑΕΠ το 2010 και εν συνεχεία στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013.
Οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor’s και Fitch είχαν προχωρήσει πρόσφατα σε υποβάθμιση της Πορτογαλίας. Η υποβάθμιση της Moody’s οδήγησε σε πτώση την τιμή του Ευρώ.
Το δικό μας σχόλιο είναι ότι εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θυμηθούν κάποιους προκατόχους τους είναι εξαιρετικά πιθανό να μπορέσουν να πλήξουν καίρια την αξιοπιστία των οίκων και να βυθίσουν… στη θλίψη τους κερδοσκόπους που έχουν στοιχηματίσει – κυριολεκτικά – στη δυστυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου