Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Marcuard: Μια είναι η λύση για την Ελλάδα... Να υπάρξει κάποιο είδος χρεοκοπίας... που δεν θα είναι χρεοκοπία

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     "Το ζητούμενο για την ελληνική περίπτωση είναι ένα: Να υπάρξει κάποιας μορφής χρεοκοπία που με κάποιο τεχνικό τρόπο να μην μοιάζει με χρεοκοπία..." Αυτό αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο" Achieving a Default That is Not a Default" (Πετυχαίνοντας μια χρεοκοπία που δεν είναι χρεοκοπία) η Marcuard.
Όπως εκτιμά ο οίκος, επικαλούμενος τις τελευταίες εξελίξεις στο μείζον ζήτημα των προσπαθειών επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους, είναι ιδιαιτέρως πιθανό οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να κατορθώσουν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να καταλήξουν στην καλύτερη επιθυμητή συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Αναλύοντας τη γαλλική πρόταση για το rollover του ελληνικού χρέους, η Marcuard στέκεται στην πρόσφατη προειδοποίηση της Standard & Poor's ότι εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο, τότε αυτόματα θα σημάνει και την υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας μας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default).

Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον οίκο, μια κατάσταση κατά την οποία αξιωματούχοι και συμμετέχοντες στο rollover πρέπει να βρουν μια φόρμουλα:
- που θα παράσχει σημαντική ανακούφιση στην Ελλάδα, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
- που όμως ταυτόχρονα δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.
Η πρόκληση αυτή μοιάζει αντιφατική, αναφέρει η Marcuard, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "οποιαδήποτε σημαντική ανακούφιση για την Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός".
Και μια χρεοκοπία θεωρείται μη υπερασπίσιμη για δύο λόγους:
- Αφενός γιατί θα καθιστούσε δύσκολη (αλλά όχι απίθανη) τη συνέχιση της δανειοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καθιστούσε αφερέγγυες τις ελληνικές τράπεζες.
- Αφετέρου γιατί θα προκαλούσε έκρηξη των CDS.
Εάν οι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν πιστωτικό γεγονός το reprofiling του ελληνικού χρέους, τότε θα πυροδοτούνταν οι πληρωμές των CDS
"Και εάν σε τυχόν ενεργοποίηση της πρώτης περίπτωσης οι επιπτώσεις μπορούν να θεωρηθούν διαχειρίσιμες, στη δεύτερη είναι πέρα για πέρα απρόβλεπτες...", καταλήγει η Marcuard.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου