Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Συνάντηση Βενιζέλου – Σόιμπλε αύριο στο Βερολίνο

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/


XRIMANEWS.GRΣτο Βερολίνο μεταβαίνει αύριο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας μεταξύ των 2 ομολόγων, που αποφασίστηκε στο περιθωριο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης του περασμένου Σαββάτου. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις δύο χώρες, την ευρωπαική οικονομική διακυβέρνηση, ενλω ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον συνομιλητή του για το πώς σκέπετεται η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα οι δυο υπουργοί θα προετομάσουν το επόμενο συμβούλιο του Γιούρογκρουπ της 11ης Ιουλίου, με βασικό θέμα το νέο πακέτο διάσωσης. Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο δείπνου που θα παραθέσει ο κλ Σοίμπλε σε εστιατόριο του Βερολίνου. Ανακοινώσεις δεν πρόκειται να γίνουν.



Από την έδρα του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη, όπου εκδικάζεται η προσφυγή ομάδας οικονομολόγων και επιχειρηματιών κατά του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε υπερασπίστηκε σήμερα εκ νέου τη βοήθεια για την Ελλάδα και άλλα κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Ένα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την αλληλεγγύη των μελών. (…) Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να υπακούει σε σαφείς κανόνες και να βοηθά στην άρση των προβλημάτων», όπως είπε, για να προσθέσει: «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο και σωστό για να ασφαλίσουμε το κοινό μας ευρωπαϊκό νόμισμα». Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες εφαρμόστηκαν ορθά και δεν διαπιστώνει καμία παραβίαση του συντάγματος. Απαντώντας στο ερώτημα εάν χωρίς τη βοήθεια στην Ελλάδα θα υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια για φορολογικές ελαφρύνσεις στη Γερμανία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι χωρίς την ΕΕ η Γερμανία θα είχε 5 εκατομμύρια ανέργους.
 Συνάντηση τραπεζιτών αύριο στο Παρίσι
 
Σύμφωνα με τους βρετανικούς Financial Times εκπρόσωποι κορυφαίων τραπεζικών ομίλων της ευρωζώνης θα συναντηθούν αύριο στο Παρίσι για τη συζητήσουν τη συμμετοχή τους στο 2ο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Στο επίκεντρο θα τεθούν οι προϋποθέσεις για τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με την εφημερίδα διαφωνίες υπάρχουν όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων καθώς και τη διάρκεια των νέων τίτλων. Σύμφωνα με δηλώσεις του γάλλου υπουργού οικονομικών Φρανσούα Μπαρουαν, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να χρεικοπήσει."Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη επιτρέψουμε στάση πληρωμών".
 
Ομιλία του γερμανού προέδρου στην ελληνική βουλή;
 
Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild-Zeitung, o ομοσπονδιακός Πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα ενώ βλέπει θετικά και την πρόταση του Προέδρου της ελληνικής Βουλής να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο αναφορικά με την ευρω-κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, «η κατάλληλη στιγμή» για την επίσκεψη αυτή θα έχει έλθει όταν «Βρυξέλλες και Αθήνα θα έχουν λάβει και θα έχουν θέσει σε εφαρμογή τις αναγκαίες αποφάσεις» σε σχέση με την κρίση.
dw-world.de 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου