Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής κατά του «τέλους επιτηδεύματος»

Από το ιστολόγιο http://alldaynews4you.gr/?p=4888


Το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 4 (το οποίο έχει ως τίτλο “Ισότητα των Ελλήνων”), μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι:
(παρ. 1): Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
(παρ. 2): Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
(παρ. 5): Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
Χθες, η Βουλή των Ελλήνων, ψήφισε τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, όπου μεταξύ των άλλων, υπερψηφίστηκε και το άρθρο 31, το οποίο αναφέρει ότι: “Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος”.
Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το άρθρο αυτό ενδέχεται να είναι αντισυνταγματικό:
- Διαχωρίζει τις υποχρεώσεις των Ελλήνων ανάλογα με το επάγγελμά τους.
- Επιβάλλει σε μία μερίδα Ελλήνων την πληρωμή “τέλους επιτηδεύματος”, χωρίς να ενδιαφέρεται να εξετάσει εάν όντως η φορολογική αυτή υποχρέωση είναι «ανάλογη του εισοδήματός τους».



Οι αδικίες αυτής της απόφασης είναι πάρα πολλές και, κατά τις τελευταίες μέρες, αναλύθηκαν στις εφημερίδες και σε πολλές ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές. Συνεπώς δεν είναι σκόπιμο να τις επαναλάβουμε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, αποφάσισε χθες την αντίδρασή του ενάντια στο παραπάνω (ενδεχόμενα) αντισυνταγματικό μέτρο.
Δεδομένη θέση του Συλλόγου μας είναι ο σεβασμός και η υπακοή προς το Κράτος και τους νόμους του.  Ακόμη και εάν αυτοί είναι “σκληροί” στην εφαρμογή τους.
Σεβόμαστε τους “σκληρούς” νόμους της Πολιτείας, αλλά δεν παύουμε να αντιδρούμε προς αυτούς με την παράθεση λογικών επιχειρημάτων.
Όμως, αντιδρούμε άμεσα εναντίον των νόμων για τους οποίους υπάρχει η εκτίμηση ότι αντίκεινται στον “υπέρτατο και θεμελιώδη” νόμο του Κράτους μας.
Ο Έλληνας επιτηδευματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας, δε δέχονται να θεωρούνται ως “φοροφυγάδες” απλά και μόνο λόγω του επαγγέλματός τους. Δε δέχονται έναν άδικο και “οριζόντιο” φόρο, επειδή οι Υπηρεσίες του Υπουργείου των Οικονομικών αδιαφορούν ή αδυνατούν να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.
Δέχονται να υποστούν έναν “δίκαιο” και “έντιμο” έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν φοροδιαφεύγουν ή όχι. Όμως, δεν δέχονται την προσβολή του να θεωρούνται a priori ως φοροφυγάδες.
Εάν ο Έλληνας επιτηδευματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας δεχθούν να καταβάλουν το τέλος που -εντελώς αβάσιμα- τους επιβάλλεται, τότε στην ουσία, αποδέχονται και το χαρακτηρισμό τους ως “φοροφυγάδες”. Και αυτό είναι κάτι, που τουλάχιστον τα μέλη αυτού του Συλλόγου, δε μπορούμε να το δεχθούμε.
Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, θα συμβουλευθεί νομικούς και θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατάθεσης μαζικής προσφυγής εναντίον του νόμου, ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι -νομικά- δυνατό, θα συμβουλεύσει τα μέλη του για το πώς να αντιδράσουν.
http://www.forologoumenos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου