Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

New York Times: Ο Ευ. Βενιζέλος από κρίση σε... κρίση

Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=24275&categories_id=69
Υπό τον τίτλο «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κινείται από κρίση σε κρίση» οι New York Times...
 
New York Times: Ο Ευ. Βενιζέλος από κρίση σε... κρίση
φιλοξενούν συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Ο κ. Βενιζέλος είναι ο άνθρωπος που έχει επιφορτισθεί με το έργο να επαναφέρει μία σχεδόν πτωχευμένη οικονομία και να αποφύγει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση», σημειώνει η εφημερίδα.

«Αυτό (η κρίση χρέους) δεν είναι μονάχα πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Την ώρα της συνέντευξης έξω από το γραφείο του υπήρχαν δεκάδες «Αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος, οι οποίοι εναντιώνονται στις σκληρές τακτικές της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν σχεδόν 120.000 δημοσίους υπαλλήλους στην ανεργία τα επόμενα τρία χρόνια.


Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι αναγνωρίζει το άλγος που έχει φέρει η λιτότητα στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο υποστηρίζει ότι παρά την αυξανόμενη οργή υπάρχει περιορισμένη διάθεση για νέες εκλογές και αλλαγή της κυβέρνησης.

«Ναι, έχουμε διαδηλωτές στους δρόμους, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης απορρίπτει την ιδέα των πρόωρων εκλογών», είπε.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Βενιζέλος έχει το δύσκολο έργο να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας. «Δεν έχω πρόβλημα με την εφαρμογή. Το πρόβλημα είναι η οικονομική σταθερότητα και ακόμα η συμπεριφορά διαφόρων διεθνών παραγόντων, καθώς υπάρχουν ασύμμετρες απειλές» τονίζει ο Αντιπρόεδρος και ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης και άλλους διεθνείς παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις,

Πάντως το πρόγραμμα, υπογραμμίζει η εφημερίδα, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ΦΠΑ και των εισφορών που οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώνουν, εκτός από τις περικοπές των συντάξεων και των μισθών του δημόσιου τομέα που ήδη έχουν γίνει, παραμένει βαθύτατα αντιδημοφιλές στην Ελλάδα, όπου η πολιτική ένταση αυξάνεται.

Την ίδια ώρα κερδίζει έδαφος η Νέα Δημοκρατία, που  καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αντιτίθεται στη βαριά φορολογία, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.

«Δεν πρόκειται για δύο αντίπαλα προγράμματα. Το ένα θα αποτύχει σε λίγους μήνες» λέει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, οικονομικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης δεν βρίσκει σύμφωνους τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου