Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Standard & Poor's: "Υποκρισία υπάρχει στην πολιτική και όχι στα στοιχεία μας για την Ελλάδα"

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/65618.html
image


Ο επικεφαλής της Standard & Poor's στη Γερμανία απέρριψε την κριτική που ασκείται στον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης πως δηλαδή υπήρξε πολύς σκληρός στην κρίση του για τις προσπάθειες ανάμιξης του ιδιωτικού τομέα στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας και αποφυγής μιας κρατικής χρεοκοπίας.
"Οι επικρίσεις είναι λόγια του αέρα και εκ των πραγμάτων εσφαλμένες. Είτε βασίζονται στην άγνοια των γεγονότων είτε αποτελούν σχόλια με πολιτικά κίνητρα που αγνοούν τα γεγονότα" δήλωσε σήμερα ο Torsten Hinrichs σε αυστριακό ραδιοσταθμό.

Στους επικριτές περιλαμβάνεται το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Ιγουόλντ Νοβότνι, ο οποίος δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται να εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ερωτηθείς γιατί η S&P δεν περίμενε για τις τελικές λεπτομέρειες του γαλλικού σχεδίου για την ανακύκλωση του ελληνικού χρέους από τους επενδυτές πριν να απευθύνει μία προειδοποίηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία χρεοκοπία, ο Hinrichs απήντησε: "Δεν απορρίψαμε το σχέδιο καθεαυτό, αλλά μάλλον σχολιάσαμε το πως θα αντιδρούσε η S&P με βάση τη σημερινή προοπτική και τις διαθέσιμες μέχρι σήμερα πληροφορίες. Πρόκειται για ένα καθαρά υποθετικό σχόλιο γιατί όπως σωστά επισημαίνετε το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί".
Το θέμα-κλειδί ήταν η εξέταση του πως θα αντιμετωπίζονταν οι επενδυτές όσον αφορά την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων συγκριτικά με τους αρχικούς όρους των ομολογιακών εκδόσεων. Πρόσθεσε μάλιστα: "Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να αναμένεται μία σημαντική επέκταση του χρόνου ωρίμανσης και μία καθυστέρηση των πληρωμών που αποκλίνει από τις αρχικές υποσχέσεις έγκαιρης αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων και συνεπώς στο βαθμό αυτό ένα παρόμοιο σχέδιο ισοδυναμεί με χρεοκοπία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου