Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Επίθεση Κομισιόν σε ΜOODY’S

Από το ιστολόγιο http://www.antinews.gr/2011/07/06/111024/

“Λυπούμαστε” για την απόφαση της Moodys να υποβαθμίσει την Πορτογαλία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η χρονική στιγμή της απόφασης είναι “αμφισβητούμενη” και βασίζεται σε υποθετικά σενάρια.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η απόφαση της Moodys αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αμφισβητούμενη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι αντί να λειτουργούν με σαφήνεια, παράσχουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα στο σύστημα.
“Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας προσθέτει το κερδοσκοπικό στοιχείο στην κρίση χρέους της ευρωζώνης” δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, προαναγγέλλοντας ότι η Επιτροπή θα ενισχύσει τη νομοθεσία των οίκων αξιολόγησης εντός του Ιουλίου.
“Μου φαίνεται περίεργο που δεν υπάρχει ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεροληπτική στάση των οίκων”, τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. εξετάζει αυτή τη δυνατότητα.



STANDARD & POOR’S: ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ

Η Standard & Poor’s απαντά σκληρά στην έντονη κριτική που δέχθηκε το τελευταίο 24ωρο ως προς την στάση που τηρεί αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι το σημείο- κλειδί είναι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών με μετακύληση των ληξιπρόθεσμων ελληνικών τίτλων. Κίνηση που η S&P δήλωσε θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία».
«Οι διαμαρτυρίες δεν έχουν υπόσταση και είναι πραγματικά εσφαλμένες. Είτε αποδίδονται σε άγνοια των δεδομένων ή πρόκειται για σχόλια πολιτικά υποκινούμενα τα οποία παραβλέπουν τα δεδομένα» δήλωσε ο Torsten Hinrichs, ανώτατο στέλεχος της Standard & Poor’s, σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιόφωνο.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ewald Nowotny, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τους οίκους αξιολόγησης ότι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην περίπτωση της Ελλάδας, λέγοντας ότι είναι πιο σκληροί αναφορικά με τον χειρισμό του νέου πακέτου στήριξης από ότι σε άλλες περιπτώσεις.
«Δεν απορρίπτουμε το σχέδιο αυτό καθεαυτό, αλλά σχολιάζουμε το πώς η Standard & Poor’s θα αντιδράσει βάσει της σημερινής οπτικής γωνίας και από τις πληροφορίες που είναι στην παρούσα φάση διαθέσιμες» απαντά ο κ. Torsten Hinrichs και συμπληρώνει: «Είναι ένα καθαρά υποθετικό σχόλιο γιατί το τελικό πλάνο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου