Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Η Ελβετία δεν είναι πια η ασφαλέστερη χώρα του κόσμου

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Η Ελβετία δεν είναι πια η πιο ασφαλής χώρα του κόσμου, η εγκληματικότητα αυξάνεται εκεί με σταθερό ρυθμό από το 2004 και ευθυγραμμίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό με εκείνη στο σύνολο της Ευρώπης, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βέρνη.

Οι διαρρήξεις βρίσκονται σε άνοδο, όπως και η βία και οι απειλές, πράγμα που δεν εμποδίζει πάντως τον πληθυσμό να έχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης κατόπιν αιτήματος των αστυνομικών υπηρεσιών των καντονιών της χώρας.

Για τον καθηγητή Μάρτιν Κίλιας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ATS, ο μύθος "της Ελβετίας ως της ασφαλέστερης χώρας του κόσμου" έχει παρέλθει.

Η μελέτη, την οποία επέβλεψε ο καθηγητής, βασίζεται σε μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ανθρώπων σε μια περίοδο πέντε ετών (2006 ως 2010).

Όσον αφορά τις διαρρήξεις και τις επιθέσεις και απειλές, η Ελβετία έχει φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το 1988 είχε τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ευρώπη.

Το 2004, χρονολογία της τελευταίας δημοσκόπησης αυτού του τύπου, 5,1% των ερωτηθέντων δήλωναν ότι είχαν πέσει θύματα διάρρηξης στη διάρκεια των πέντε προηγουμένων ετών. Σήμερα το ποσοστό τους φτάνει το 7,1%.

Η αύξηση αυτή πρέπει να συσχετιστεί με το οργανωμένο έγκλημα. Ολοένα και περισσότερες ξένες συμμορίες κάνουν στόχο τους την Ελβετία. Αυτό δεν γίνεται κατά τύχη, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος επισημαίνει πως "αν ήμουν μέλος μιας συμμορίας στη Λιόν (στη Γαλλία), θα επέλεγα χωρίς δισταγμό ως στόχο τη Γενεύη". Διότι πουθενά αλλού ο νόμος και η ποινική διαδικασία είναι τόσο λίγο σκληρές όσο στην Ελβετία, εξηγεί ο καθηγητής και διευκρινίζει πως στη χώρα αυτή ένας διαρρήκτης έχει πολύ λίγες πιθανότητες να προφυλακιστεί, αν συλληφθεί.

Το ελβετικό ποινικό δίκαιο είχε μεταρρυθμιστεί πριν από μερικά χρόνια, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις φυλακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου