Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Λιβύη: Φήμες ότι ο Καντάφι βρίσκεται στην πόλη Σέμπχα

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/

Λιβύη: Φήμες ότι ο Καντάφι βρίσκεται στην πόλη Σέμπχα
Ο ανατραπείς συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι φέρεται να εγκατέλειψε την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τις τελευταίες ημέρες, πιθανώς ακόμα και την Παρασκευή, και να πήγε στη νότια πόλη Σέμπχα, στην έρημο, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News σήμερα, επικαλούμενο έναν 17χρονο σωματοφύλακα του γιου του, Χάμις. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι ο λίβυος συνταγματάρχης διατηρεί την ηγεσία δυνάμεων που παραμένουν πιστές σε αυτόν στη χώρα. «Πλησιάζει» η τελική μάχη λένε οι αντικαθεστωτικοί.

Σύμφωνα με το Sky News, ο μη κατονομαζόμενος συλληφθείς σωματοφύλακας είπε πως ο Καντάφι είχε μια συνάντηση με τον Χάμις περί την 01:30 της Παρασκευής σε ένα κτίριο στην Τρίπολη που δεχόταν σφοδρά πυρά από τους αντικανταφικούς.

Ο Καντάφι είχε φθάσει με μια λιμουζίνα και αργότερα στη συνάντηση προσήλθε η κόρη του Αΐσα. «Είχαν μια πολύ σύντομη συνάντηση, λέει το αγόρι. (Ο σωματοφύλακας) δεν ήταν κοντά τους αλλά μπορούσε να τους δει πολύ καθαρά», μετέδωσε ο δημοσιογράφος του Sky News Στιούαρτ Ράμσεϊ.

«Άλλαξαν αυτοκίνητα, μπήκαν σε Land Cruiser κι έφυγαν. Μίλησε σε έναν αξιωματικό άμεσα συνεργαζόμενο με τον Καντάφι (που είπε) ‘πάνε στη Σέμπχα’», πρόσθεσε.

Μαζί με τη γενέτειρα του Καντάφι, την πόλη Σύρτη, η Σέμπχα είναι μια από τις λίγες πόλεις που εξακολουθούν να ελέγχουν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον συνταγματάρχη.

Ο εκπρόσωπος του NATO Ρολάντ Λαβουά δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των δυνάμεων του Συμφώνου στη Λιβύη επικεντρώνονται πλέον στην πόλη Σύρτη. Παράλληλα  τόνισε, ότι ο λίβυος ηγέτης διατηρεί την ηγεσία δυνάμεων που παραμένουν πιστές σε αυτόν στη χώρα, επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.

«Η κύρια περιοχή όπου δίνουμε προσοχή είναι ένας διάδρομος. . . (που οδηγεί) στο ανατολικό άκρο της Σύρτης», είπε ο Λαβουά από τη Νάπολη στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Λαβουά πρόσθεσε ότι έχει λάβει πληροφορίες περί συνομιλιών εξεγερμένων με τους κανταφικούς, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη θετική.

ο Καντάφι διαθέτει ακόμα «την δυνατότητα να παραμένει ηγέτης και να διατηρεί τον έλεγχο στρατευμάτων, των κινήσεών τους, και των όπλων που διαθέτουν, που συμπεριλαμβάνουν και πυραύλους εδάφους-εδάφους» είπε.

«Είχαμε δει αναφορές εδώ και μερικές ώρες ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα σε αντικανταφικούς και φιλοκανταφικούς. . . βλέπω αυτές τις συζητήσεις ως ενθαρρυντικές ενδείξεις και θα βλέπουμε πώς θα εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες», σημείωσε.

Το NATO ανέφερε εξάλλου ότι δεν γνωρίζει την τύχη του γιου του Καντάφι, Χάμις, που φέρεται, σύμφωνα με εξεγερμένους, να σκοτώθηκε το Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχουν πολλές κατηγορίες και φήμες για τον Χάμις. Δεν γνωρίζουμε», είπε ο Λαβουά, μιλώντας από τη Νάπολη.

Οι αντικανταφικοί που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη Σύρτη και τα υπόλοιπα προπύργια των δυνάμεων του Καντάφι είπαν ότι ο Χάμις Καντάφι και ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του καθεστώτος Αμπντάλα αλ Σενούσι σκοτώθηκαν το Σάββατο. Ο Χάμις είχε ήδη αναφερθεί δύο φορές πως σκοτώθηκε στην διάρκεια της εξέγερσης

Πλησιάζει η «τελική μάχη»

Η έναρξη της τελικής μάχης στη Λιβύη είναι «επικείμενη», δήλωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της εξέγερσης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι στη Βεγγάζη.

«Η έναρξη της τελικής μάχης είναι επικείμενη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία πρόταση για ειρηνική παράδοση. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι στρατιωτικά για τη μάχη που θα θέσει τέλος στη σύγκρουση», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπάνι σε συνέντευξη Τύπου.

«Συνεχίζουμε να αναζητούμε μια ειρηνική λύση, αλλά το Σάββατο θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά μέσα απέναντι σε αυτούς τους εγκληματίες», είπε.

«Είμαστε έκπληκτοι για το ότι οι κάτοικοι της Σύρτης εξακολουθούν να αρνούνται τις ειρηνικές προτάσεις μας για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προγραμματισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, είπε ότι πρόκειται για «στρατιωτικές πληροφορίες» και δεν θα μπορούσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά με τις μάχες, είπε ότι «η διάρκειά τους δεν είναι πρόβλημα, το σημαντικό είναι να απελευθερωθεί η Σύρτη», περιοχή από όπου κατάγεται ο συνταγματάρχης Καντάφι, και όπου ο τελευταίος θα μπορούσε να κρύβεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου