Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ισπανία: Προωθείται η δια νόμου δημοσιονομική σταθερότητα

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=305488
    Το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα την εξέταση της συνταγματικής αναθεώρησης που θα εγγυάται την δημοσιονομική σταθερότητα, γνωστή ως “χρυσός κανόνας”.

Με 319 ψήφους υπέρ και και 17 κατά, οι βουλευτές ενέκριναν σε επείγουσα διαδικασία να προωθηθεί ο περίφημος “χρυσός κανόνας” που συζητά Παρίσι και Βερολίνο σε καμιά δεκαριά μέρες.



Τώρα τα κόμματα της χώρας πρέπει να καταθέσουν τις τροπολογίες ως την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητήσουν την αναθεώρηση, αλλά ήδη το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) και το αντιπολιτευόμενο δεξιό Λαϊκό Κόμμα έχουν έρθει σε συμφωνία.
Την συμφωνία τους έχει επίσης υποστηρίξει το κόμμα της Ναβάρας UPN αλλά καταψήφισαν όλα τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα.
Μετά την ψήφιση του “Χρυσού Κανόνα” η Ισπανία θα γίνει η πρώτη χώρα που απαντά στην έκκληση που απηύθυναν στις 16 Αυγούστου η Γαλλία και η Γερμανία, να υιοθετήσουν οι 17 χώρες μέλη του Eurogroup πριν από το καλοκαίρι του 2012 την δια νόμου δημοσιονομική ισορροπία.
Το Βερολίνο έχει περιλάβει από το 2009 τον κανόνα αυτό στο σύνταγμά του, ενώ η
Ιταλία και η Γαλλία σχεδιάζουν το ίδιο. Όμως η αναθεώρηση αυτή προκαλεί έντονες επικρίσεις στην Ισπανία ακόμη και στους κόλπους του σοσιαλιστικού κόμματος και πολλές διαδηλώσεις αναμένονται από σήμερα το απόγευμα. Στο Ίντερνετ κυκλοφορεί προς υπογραφή ένα κείμενο με το οποίο ζητείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και μέχρι σήμερα το πρωί είχε συγκεντρώσει 115.000 υπογραφές.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου