Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Η επόμενη μέρα του «γάμου» Alpha-Eurobank «Ενα βότσαλο στη λίμνη» της παγωμένης ελληνικής οικονομίας ήταν η κίνηση συγχώνευσης μεταξύ Alpha Bank και Eurobank.

Από το ιστολόγιο http://www.imerisia.gr/

  «Ενα βότσαλο στη λίμνη» της παγωμένης ελληνικής οικονομίας ήταν η κίνηση συγχώνευσης μεταξύ Alpha Bank και Eurobank.
Μιλάμε πάλι για κίνηση γιατί η ολοκλήρωση, και κυρίως, η αποκόμιση των ωφελειών απ' αυτό το σχήμα αφενός θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ωριμάσει, χρόνο που βάσει των προηγούμενων δεδομένων Alpha Bank-Ιονικής και Eurobank- Εργασίας μπορεί να φτάσει και τα 2,5-3 χρόνια.


Μάλιστα, οι προηγούμενες συγχωνεύσεις ήταν «αναίμακτες» αφού έγιναν μέσα σε ανοδικό κύκλο για την ελληνική οικονομία, ενώ η σημερινή συγχώνευση Alpha Bank-Eurobank γίνεται μέσα στο χειρότερο οικονομικό κλίμα.
Η ανακοίνωση της συγχώνευσης ουσιαστικά φαίνεται να αλλάζει τα τραπεζικά δεδομένα, ωθώντας και τις υπόλοιπες τράπεζες να προχωρήσουν σε αντίστοιχα σχήματα.
Το ζήτημα όμως είναι ότι στις συγχωνεύσεις δεν αθροίζονται μόνο τα στοιχεία του ενεργητικού που την καθιστούν ως τη μεγαλύτερη τράπεζα της νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και οι επισφάλειες, οι επιπτώσεις από το rollover των ελληνικών ομολόγων και οι υποαξίες που δημιουργεί και τέλος το μέγα θέμα των επικαλύψεων καταστημάτων.
Μέγα θέμα γιατί υπάρχει και το μέγα θέμα των απολύσεων. Οι διοικήσεις των Συλλόγων εργαζομένων έδειξαν τις ανησυχίες τους γι' αυτό το ενδεχόμενο.
Τέλος, θα πρέπει να δούμε τι αλλάζει και με τις θυγατρικές των δύο ομίλων. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις μεταξύ Eurobank Properties και Alpha Aστικά Ακίνητα; Τι θα γίνει με τα τμήματα του Asset Management;
Καταλύτης στην επιτυχία της συγχώνευσης θα είναι και η παρουσία του κρατικού (sovereign) fund του Κατάρ στο βαθμό που αυτό μπορεί να σηκώσει μέρος των επισφαλειών (NPL's) των ελληνικών τραπεζών.
Στην παρούσα συγκυρία, το συγκεκριμένο fund δεν αποτελεί εγγύηση ρευστότητας αλλά τεχνογνωσίας αφού έχει σημαντική παρουσία και στο λονδρέζικο Σίτι, εκεί άλλωστε που έγινε και η γνωριμία του κρατικού fund του Κατάρ με την Alpha Bank.
Νίκος Σακελλαρίου

«Για να διαχειρισθείς ένα σύστημα αποτελεσματικά, είναι καλύτερα να επικεντρωθείς στη συνεργασία των μερών μεταξύ τους παρά στη συμπεριφορά του κάθε μέρους του συστήματος ξεχωριστά».
Russell L. Ackoff, 1919-2009, Αμερικανός επιστήμονας

Ιωάννης Κωστόπουλος, Πρόεδρος Alpha Bank και προτεινόμενος πρόεδρος νέου ομίλου Alpha Eurobank
«Σε μια εποχή όπου αναμένονται τα πρώτα σημάδια ανακάμψεως της ελληνικής οικονομίας, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, η νέα τράπεζα θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας, ως σημείο προσβάσεως προς τις γειτονικές οικονομίες της Νοτιοανα-τολικής Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου