Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Επιτυχημένη διαπραγμάτευση ΔΕΠΑ – Gazprom για το φυσικό αέριο

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Ο επικεφαλής παροχής αερίου της ΔΕΠΑ Λεωνίδας Δραγατάκης σε συνέντευξη του τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ κατάφερε να εξασφαλίσει φθηνότερη παροχή φυσικού αερίου από την ρωσική Gazprom ύστερα από την επιτυχημένη επαναδιαπραγμάτευση της μακροπρόθεσμης σύμβασής τους τον Ιούλιο.



"Η Gazprom και η ΔΕΠΑ αναπροσάρμοσαν τους όγκους και τις τιμές, σύμφωνα με τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά και τις αντίστοιχες συμφωνίες με άλλους μακροπρόθεσμους Ευρωπαίους αγοραστές", είπε ο κ. Δραγατάκης.
Η νέα μακροπρόθεσμη τιμή με την Gazprom είναι "ικανοποιητική", πρόσθεσε.
Η Gazprom προμηθεύει την Ελλάδα με έως 3 δις κυβικά μέτρα αερίου ετησίως στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας. Ο Δραγατάκης αρνήθηκε να δώσει ακριβή στοιχεία για τις νέες τιμές και ποσότητες.
Η Gazprom συνδέει τις μακροπρόθεσμες πωλήσεις αερίου με τις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου και ορίζει ελάχιστες ποσότητες εισαγωγών που οι πελάτες είτε πρέπει να παραλάβουν ή να καταβάλουν το αντίστοιχο τίμημα.
Έχοντας εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές από την Gazprom, η ΔΕΠΑ θέλει να καταβάλει λιγότερα για την μακροπρόθεσμη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την αλγερινή κρατική εταιρία Sonatrach.
"Η ΔΕΠΑ επιδιώκει προσαρμογές που θα επιτρέψουν στο να είναι ανταγωνιστικό το αέριο στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου συμβολαίου (LTCs) με την Sonatrach, συγκριτικά με άλλα LTCs και αντίστοιχες προμήθειες στην ελληνική αγορά", είπε ο Δραγατάκης.
Πρόσθεσε ότι οι εισαγωγές LNG αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο της ελληνικής αγοράς αερίου, ενώ πάνω από το μισό έχει αγοραστεί από το spot market.
Το μερίδιο της ΔΕΠΑ στην αγορά αερίου έπεσε από το 100% στο 88% πέρυσι καθώς η ΔΕΗ άρχισε να εισάγει φθηνότερα φορτία LNG.
Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου