Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ομήρου: Νέο Μπούργκενστοκ μεθοδεύεται τον Οκτώβριο

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Ομήρου: Νέο Μπούργκενστοκ μεθοδεύεται τον Οκτώβριο


Τον ερχόμενο Οκτώβριο μεθοδεύεται από ξένους κύκλους ένα νέο Μπούργκενστοκ, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ζητώντας ενότητα για την αντιμετώπιση της επιβολής απαράδεκτων λύσεων.


Σε δηλώσεις μετά την κατάθεση στεφάνου στην προτομή του ήρωα Δώρου Λοϊζου, ο κ. Ομήρου είπε ότι πρέπει να προειδοποιήσουμε το λαό γιατί ''και πάλι θα χρειαστεί η προβολή αντίστασης απέναντι σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, σε αυτούς τους κινδύνους που εγκυμονούνται μέσω ενός νέου Μπούργκενστοκ, να επιβληθεί στον κυπριακό λαό ένα σχέδιο λύσης χειρότερο και από το σχέδιο Ανάν, παρόμοιο με άλλα σχέδια λύσης που έγινε προσπάθεια αυτά τα 37 χρόνια να επιβληθούν στον κυπριακό ελληνισμό''.

Να γιατί, συνέχισε, το μήνυμα της θυσίας του Δώρου Λοϊζου είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο. Και σ' αυτό το μήνυμα εμείς ανταποκρινόμαστε, ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς σε πολιτικό επίπεδο μπορούμε να αποτρέψουμε αυτές τις μεθοδεύσεις, ο κ. Ομήρου απάντησε ''με την ενότητα του λαού, τη σφυρηλάτηση ενός αγωνιστικού μετώπου δυνάμεων που δεν θα επιτρέψουν, όπως δεν επέτρεψαν στις 15 Αυγούστου του 1974, στις 24 Απριλίου του 2004, την επιβολή τέτοιων σχεδίων λύσης''.

Σε παρατήρηση ότι ενότητα ζητά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ''όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην ενότητα. Το θέμα είναι, δυστυχώς, ότι ο Πρόεδρος έχει προχωρήσει σε προτάσεις, οι οποίες απορρίπτονται από τον κυπριακό ελληνισμό, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος, η παραμονή 50.000 εποίκων και οι απαράδεκτες προτάσεις στο περιουσιακό''. Δεν τηρήθηκαν, συνέχισε, ούτε οι πρόνοιες της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρόνος να σφυρηλατηθεί αυτή η ενότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έστω και τώρα, ο κ. Ομήρου είπε ότι απευθύνεται στον ίδιο το λαό, ''ο οποίος σε όλες τις κρίσιμες φάσεις είναι εκείνος που, ακόμα και εναντίον αποφάσεων ηγεσιών, απέρριψε διχοτομικά σχέδια λύσης''.

Αναφερόμενος στη θυσία του Δώρου Λοϊζου, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι έπεσε μαχόμενος για την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυπριακή ελευθερία κατά τη δολοφονική απόπειρα ενάντια στον ηγέτη του δημοκρατικού αντιστασιακού κινήματος, Βάσο Λυσσαρίδη. ''37 χρόνια μετά και ίσως να μην έχει γίνει πλήρης συνείδηση για το ιστορικό γεγονός, αυτό το απεχθές έγκλημα που δεν στόχευε απλώς τον Βάσο Λυσσαρίδη και τον Δώρο Λοϊζου, αλλά στόχευε το ίδιο το δημοκρατικό αντιστασιακό κίνημα. Στόχευε την ενότητα του κυπριακού ελληνισμού, στόχευε στο να καμφθεί η αντίσταση του κυπριακού ελληνισμού εναντίον της επιβολής διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό''.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι στις 15 Αυγούστου του 1974 στο ΓΤΠ επιχειρήθηκε η επιβολή του σχεδίου Γκιουνές, το οποίο αν γινόταν αποδεκτό θα οδηγούσε σε τουρκοποίηση ολόκληρη την Κύπρο. Η αντίσταση του Βάσου Λυσσαρίδη, η αντίδραση του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και τότε Μητροπολίτη Πάφου, απέτρεψαν την επιβολή αυτού του αντεθνικού σχεδίου.

Σήμερα, συνέχισε, 37 χρόνια μετά, επιχειρείται και πάλι η επιβολή απαράδεκτων λύσεων στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου