Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ο νέος Γκαίμπελς της κυβέρνησης καταργεί την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών!

Από το ιστολόγιο http://gdailynews.wordpress.com/

Στα πλαίσια της κατηγορίας “ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ” αναρτείται το πιο κάτω άρθρο. Η κυρία Νάνσυ Καλαφάτη είναι φίλη και ΚΑΛΗ δημοσιογράφος!
Γράφει η Νάνσυ Καλαφάτη
Έχω τη συνήθεια κάθε Κυριακή απόγευμα, να διαβάζω μέρος των εφημερίδων, κυρίως για την αρθρογραφία και τις συνεντεύξεις, αλλά και επειδή αισθάνομαι, λόγω των πολυμέσων, ότι το οφείλω σε καλούς συναδέλφους που “μοχθούν” ακόμη για το χαρτί…



Διάβασα, κάπως αργά, το αφιέρωμα της Real news, για την απόφαση του Κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου, να καταργήσει ΠΑΝΤΕΛΩΣ την καθημερινή παραδοσιακή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μάλιστα σε μικρό δίστηλο, καταθέτει την άποψή του την οποία αντιγράφω αυτολεξεί:
“Το καθημερινό μπρίφινγκ έχει εκφυλιστεί. Επειδή δεν υπήρχαν ουσιώδεις ειδήσεις κάθε μέρα, πολλές φορές ξέπεφτε σε ανούσια συζήτηση, με μοναδικό σκοπό να παραχθούν τηλεοπτικές εικόνες.. Λόγω της καθημερινής υποχρέωσης ,το μείζον και το έλασσον εξισώνονταν. Αυτό, όμως ,δεν ήταν ενημέρωση ουσίας. Τώρα, υπάρχει τρεις φορές την εβδομάδα μια άτυπη συνάντηση, ώστε να διατηρείται η άμεση επαφή με τους δημοσιογράφους.
Φυσικά όταν προκύπτει σημαντικό ζήτημα ,θα δίνεται συνέντευξη και μια “επίσημη” συνέντευξη τύπου με κάμερες και ερωταποκρίσεις (όπως προχθές για την ΕΡΤ). Η διάκριση αυτή είναι θέμα βαρύτητας. Εξάλλου, η πολιτική μας στο πεδίο “επικοινωνία” περιλαμβάνει πράξεις σημαντικότερες από το μπρίφινγκ, όπως η από-κομματικοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης, η κατάργηση των μυστικών κονδυλίων και η αναδιοργάνωση των Γραμματειών Επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης.”
Υπογράφει ως Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κύριοι συνάδελφοι του Πολιτικού ρεπορτάζ κάθεστε ακόμη στους καναπέδες σας; Ένας κύριος καθηγητής- από τους χιλιάδες- ειδικός επί θεμάτων ανάπτυξης του τομέα της Υγείας, άρτι Υπουργός Προεδρίας, σας στέλνει κατ΄ ευθείαν στο νεκροτομείο και εσείς ακόμη δεν αντιδράτε;
Μιλάει για το μπρίφινγκ που έχει εκφυλιστεί, χωρίς την τσίπα να ομολογήσει ότι κυρίως οι εγκάθετοι ημέτεροι που “βαφτίστηκαν” πολιτικοί συντάκτες και ανελάμβαναν κατά καιρούς το ρόλο του “παπαγάλου” για συμφέρουσες διαρροές, ευθύνονται για την κατρακύλα της ενημέρωσης.
Ποιός είναι αυτός που κρίνει ότι δεν υπάρχει ουσία θεμάτων, που χρίζουν καθημερινής ενημέρωσης, ενώ “κοχλάζει” η καθημερινότητα της Ελλάδας και “βράζει” η παγκόσμια οικονομία;
Ένας δε βρέθηκε να του πει, ότι αναλόγως της επικαιρότητας ,ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει να δίνει διευκρινίσεις, για σωρεία θεμάτων ; Να του.. θυμίσει πώς την επικαιρότητα και το ενδιαφέρον ή όχι των θεμάτων ΔΕΝ τα καθορίζει αυτός;
Κανείς δεν βρέθηκε να του υπενθυμίσει ότι κατά καιρούς ένα ρεπορτάζ, μπορεί να λάβει τέτοιες διαστάσεις ώστε οι λεπτομέρειές του, μπορεί να κρατήσουν μήνες ή και χρόνια το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και τότε οι συνάδελφοι που το υπηρετούν, γίνονται δημοσιογράφοι της πρώτης γραμμής;
Ποιός είναι αυτός που προτιμάει αντί του μπρίφινγκ τις άτυπες συναντήσεις με εκπροσώπους του Τύπου και ΠΟΙΟΙ είναι οι δημοσιογράφοι που μετέχουν σε αυτές; Να γνωρίζουμε, εν τέλει, ποιοι είναι οι νεκρολόγοι της δημοσιογραφίας.
Επικαλείται την πρόσφατη συνέντευξη της αφεντιάς του, στην ΕΡΤ. Σιγά τα αυγά …
Είδε μήπως την κάμερα και κάτι τον σαγήνεψε… γιατί το μόνο που έμεινε όταν έκλεισαν τα φώτα στο στούντιο, ήταν ένας ακόμη διχασμός μεταξύ των υπαλλήλων της κρατικής ΕΡΤ και η αίσθηση ότι κάποιων άνοιξε η όρεξη για τα «φιλέτα» της περιουσίας της ΕΡΤ, που σε αξία ξεπερνούν το μετοχικό της κεφάλαιο.
Μας μίλησε ακόμη, ο κύριος, για πρωτοποριακές παραγωγές χωρίς να μας πει με ποια ιδιότητα κρίνει το πρωτοποριακό. Η δημιουργία θέλει ταλέντο και νεφρό και όχι την άποψη του “περίπου”. Το περίπου το χορτάσαμε”…
Μέχρι και που φθάσαμε να γίνουμε “περίπου άνθρωποι”, από κάτι τέτοιους οικονομολόγους, που άφηναν το πετάλωμα των αλόγων και πουλούσαν την ιδέα του πεταλώματος της… πεταλούδας!
Και φυσικά είναι ανύπαρκτη μια βαρβάτη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ για να του εξηγηθεί του κυρίου…τι σημαίνει δημοσιογραφικό φιρίκι…
Γιατί πιθανόν να αγνοεί ότι μια δυνατή πέννα είναι ικανή να γκρεμίσει μια σαθρή Κυβέρνηση!
Στην Ακαδημίας , δυστυχώς έχουμε απλώς κάποιους εκλεγμένους …Αποκόμματα κομμάτων, που ερίζουν για την καρέκλα του Προέδρου κι έχουν αφήσει διάπλατα ανοιχτά τα παράθυρα του ιστορικού Σωματείου, ώστε να περνάει ανεμπόδιστη η μπόχα από τα βρώμικα χνώτα της εξουσίας και των επίορκων δημοσιογράφων !
Αντιδράστε νεώτεροι συνάδελφοι! Σας κλέβουν το μέλλον και τα όνειρα…και εμείς σας ΠΡΟΔΙΔΟΥΜΕ πρώτοι!
Συσπειρωθείτε και καθαιρέστε μας ΟΛΟΥΣ μας. Γιατί είμαστε όλοι ΑΧΡΗΣΤΟΙ για να λέμε ότι είσαστε “παιδιά μας”! Μόνον έτσι, ίσως διασωθούν και κάποιοι από εμάς, τους πιο έξω από τα μαγειρέματα της εξουσίας!
Κύριοι συνάδελφοι, από χθες το βράδυ παρότι μικροκαμωμένη εκ φύσεως, άρχισα να ψηλώνω!
Κι ενώ μέχρι χθες απέφευγα το ρήμα ” είμαι”, επειδή πίστευα ότι όταν το πεις αρχίζει και η αγωνία για το τι υπάρχει παρακάτω- αν στο επόμενο επαγγελματικό βήμα σου, υπάρχει ένας γκρεμός ή ένας ομαλός δρόμος- από αύριο θα διατυμπανίζω:
ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.
Γιατί όπως φαίνεται κάποιοι ΔΕΝ είναι! Εκτός αν τα “τριάκοντα αργύρια” των μυστικών κονδυλίων, που προκλητικότατα αναφέρει ο κύριος Μόσιαλος ότι θα κοπούν, σας επιβάλλουν- ας μου επιτραπεί η έκφραση αγανάκτησης- το πληρωμένο σεξ.
Αλλιώς δεν εξηγείται ο τόσος ενδοτισμός…Προσωπικώς, παίρνω ένα λυχνάρι και όπως κάποτε ο Διογένης, αναζητούσε τον Άνθρωπο, εγώ αναζητώ τον ανδρείο δημοσιογράφο!
http://newstrap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου