Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

FT Deutschland: Απαιτείται συγκρότηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Μονόδρομο θεωρούν τη συγκρότηση Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης οι γερμανικοί Financial Times, σε ανάλυση με τον τίτλο: «Γερμανοί ενωθείτε! – Η έκκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης δεν είναι πια φαντασία, αλλά η μοναδική διέξοδος από την κρίση».



Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Αντρέας Τέισεν επισημαίνει ότι απαιτείται κοινή οικονομική, δημοσιονομική και φορολογική πολιτική για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το ευρώ.
Μια τέτοια προοπτική συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
«Αλλά μπορούν να αισθανθούν αυτές τις συζητήσεις οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί σαν δημοκρατική διαδικασία; Ή μήπως πρέπει να το εκλάβουν σαν γερμανογαλλική υπαγόρευση;» διερωτάται ο συντάκτης.
Βέβαια, η εναντίωση των χωρών αυτών σε μια τέτοια προοπτική δεν είναι εφικτή, καθώς και οι τρεις εξαρτώνται από το μηχανισμό στήριξης και την καλή θέληση των ισχυρών χωρών της Ευρώπης. Όμως, ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα μπορέσει ποτέ να πετύχει τη συμπάθειά των Ελλήνων ή των Πορτογάλων.
«Γι’ αυτό είναι πια καιρός το ευρώ να χάσει τον ειδικό καθεστώς που έχει και να γίνει αυτό που είναι όλα τα νομίσματα στο κόσμο: η νομισματική μονάδα ενός κράτους», υποστηρίζει ο συντάκτης, ο οποίος προτείνει τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε ένα ενιαίο κράτος, που θα λειτουργεί σαν ομοσπονδία.
«Θα υπάρχει κεντρική κυβέρνηση που θα ελέγχεται από το ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα έχει τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα, εξουσίες και δυνατότητες που έχει σήμερα η γερμανική βουλή», επεξηγεί ο συντάκτης.
Οι προοπτικές για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού κράτους είναι ρεαλιστική κατά το συντάκτη, εφόσον υπάρξει μία προϋπόθεση: «να τολμήσουν οι Γερμανοί».
«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Κυρία Μέρκελ ταχθείτε επικεφαλής του κινήματος της σύστασης των ευρωπαϊκών ΗΠ. Τολμείστε και εσείς και οι Γερμανοί», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου