Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Αντιδράσεις κατά Μπουτάρη για το τέμενος στη Θεσσαλονίκη

Από το ιστολόγιο http://www.elkosmos.gr/

Η πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη (φωτογραφία) να δοθεί για λατρευτικούς σκοπούς στους μουσουλμάνους το τέμενος Λεμπέτ (μετακινήθηκε 25 μέτρα το 2005, λόγω των εργασιών για την επέκταση της οδού Λαγκαδά) που βρίσκεται στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, προκάλεσε την οργή του δημάρχου Παύλου Μελά, Διαμαντή Παπαδόπουλου: «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, αλλά κανένας κύριος Μπουτάρης δε θα αποφασίσει για το πρώην στρατόπεδο. Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις όλων, και του κεντρικού δήμου και της περιφέρειας, αλλά θα αποφασίσουμε μέσω διαβούλευσης».
Η παρεμβατικότητα του κ. Μπουτάρη σε θέματα που δεν τον αφορούν, έχουν εκνευρίσει πολλούς στη Θεσσαλονίκη, που θεωρούν ότι ο δήμαρχος φιλοδοξεί να μεταβληθεί σε τοπάρχη. Η δήλωσή του περί κατάργησης της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και του ΚΕΔΑΚ, εξόργισε τους εργαζόμενους στις προαναφερόμενες υπηρεσίες, που εξέδωσαν μάλιστα και σχετικές ανακοινώσεις. boutarisΣημειώνουμε ότι για την ανέγερση τεμένους και στη Θεσσαλονίκη, όπως και την κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου, πιέζει και η Τουρκία, μέσω του προξένου της στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ στη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας, τον περασμένο Μάρτιο. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου το είχε μάλιστα συζητήσει και με τον Γιάννη Μπουτάρη, αν και το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητας του τελευταίου. Οι Τούρκοι, αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (!), το έθεσαν ξανά το θέμα στον κ. Μπουτάρη, όταν αυτός επισκέφθηκε την Ίμβρο.



Τι είχε πει όμως για το Λεμπέτ (χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα), ο κ. Μπουτάρης: «Κατά τη γνώμη μου η καταλληλότερη λύση θα ήταν να δοθεί το τέμενος που υπάρχει στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο λειτουργούσε μέχρι και την απελευθέρωση ως λατρευτικός χώρος, δεν έχει άλλες λειτουργίες και βρίσκεται και σε καλή κατάσταση». Ο δήμαρχος φάνηκε να απορρίπτει το αίτημα που έχει διατυπωθεί από τη μουσουλμανική κοινότητα για παραχώρηση του Αλατζά Ιμαρέτ στην Κασσάνδρου.
Οι μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης, έχουν όμως και προτιμήσεις: «Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση για το τέμενος του Π. Μελά», λέει ο Οσμάν Ισμαήλογλου, επικεφαλής του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης, διευκρινίζοντας όμως ότι θα ήθελαν το Αλατζά Ιμαρέτ στην οδό Κασσάνδρου, επειδή χωρά περισσότερο κόσμο (ο κ. Μπουτάρης, για λόγους που δεν έχει διευκρινίσει, δεν συμφωνεί).
Πάντως, υπάρχουν παράνομοι χώροι λατρείας μουσουλμάνων στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Τυρολόης, στον Αραβικό Σύνδεσμο, στη Θεολογική Σχολή (!), στις Φοιτητικές Εστίες (!) και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου