Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Φοβούνται μια ισλαμική Λιβύη Καμπανάκι από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για την αυξανόμενη δύναμη των φανατικών μουσουλμάνων

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4656771

Η Λιβύη κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών εάν δεν σχηματισθεί γρήγορα μια σταθερή κυβέρνηση προειδοποίησε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, την ώρα που στις τάξεις του νέου πολιτικού κατεστημένου που διαμορφώνεται στην Τρίπολη έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των συντηρητικών ισλαμιστών και εκείνων που τάσσονται υπέρ ενός πιο κοσμικού κράτους. 
Προσπαθώντας να συμβιβάσει τις αντικρουόμενες ομάδες αλλά και να καθησυχάσει τους ξένους συμμάχους των μέχρι προσφάτως αντικαθεστωτικών, ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ τόνισε στην πρώτη ομιλία του στην κεντρική Πλατεία των Μαρτύρων στην Τρίπολη την πρόθεσή του για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου, δημοκρατικού κράτους βασισμένου στο «μετριοπαθές Ισλάμ».
Ομως οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Ανγκερς Φογκ Ράσμουσεν στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ότι εξτρεμιστές ισλαμιστές θα «προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν» τις όποιες αδυναμίες προκύψουν στην ανοικοδόμηση της χώρας και να «αδράξουν την ευκαιρία προσπαθώντας να καλύψουν το κενό εξουσίας στη Λιβύη», δείχνουν ξεκάθαρα πως η Δύση φοβάται την ενίσχυση των ακραίων στοιχείων που συμμετείχαν στην ανατροπή του Καντάφι. Παρ' ότι επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στόχο τον Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος συνεχίζει να κρύβεται κάπου στο έδαφος της χώρας, ο Ράσμουσεν παραδέχθηκε ότι τα πράγματα «θα κινηθούν πολύ γρήγορα εάν συλληφθεί, καθώς ακόμα εμπνέει την αντίσταση σε κάποιους θυλάκους οπαδών του».
Οι όλο και πιο έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών οι οποίες πλέον γίνονται και δημόσια φαίνεται να απειλούν τη σταθερότητα της μετά Καντάφι Λιβύης εν μέσω κατηγοριών για προσπάθεια μονοπώλησης της εξουσίας. Από τη μια πλευρά είναι όσοι θέλουν ένα κοσμικό κράτος, μεταξύ των οποίων τεχνοκράτες που έχουν ζήσει χρόνια στο εξωτερικό ή είχαν σχέσεις με το καθεστώς Καντάφι. Από την άλλη είναι οι συντηρητικοί, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είχαν αντιταχθεί στον Καντάφι ο οποίος τους κυνηγούσε. «Υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η ένταση θα καθυστερήσει την ανοικοδόμηση ή και θα την εμποδίσει εντελώς», παρατηρεί δυτικός αξιωματούχος στην Τρίπολη.
Το βασικό ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι ηγέτες της Λιβύης μετά την εξέγερση που ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου είναι το μοίρασμα της εξουσίας.
Ο μοναδικός πολιτικός που φαίνεται να χαίρει εκτίμησης από όλες τις πλευρές είναι ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, κυρίως επειδή είχε τολμήσει να επικρίνει το καθεστώς Καντάφι όταν βρισκόταν στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. «Ο Τζαλίλ προσπαθεί να κρατήσει την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών και να κρατά την διεθνή κοινότητα ικανοποιημένη», σχολιάζει ξένος αναλυτής. «Είναι πολύ δύσκολο».
Επικεφαλής της πλευράς των κοσμικών είναι ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού, όμως ήταν αξιωματούχος του Καντάφι για κάποιο διάστημα και δέχεται κριτική επειδή πέρασε τον περισσότερο καιρό της εξέγερσης ταξιδεύοντας στο εξωτερικό για να κερδίσει την διεθνή υποστήριξη, ενώ άλλοι σύντροφοί του έμειναν στη Λιβύη και πολέμησαν.
Από την άλλη, ένας από τους πιο γνωστούς ισλαμιστές είναι ο Αμπντέλ-Χακίμ Μπελχάτζ, πρώην μαχητής της ομάδας των λίβυων Ισλαμιστών Μαχητών, μιας ένοπλης οργάνωσης που αντιτίθετο τα τελευταία χρόνια στον Καντάφι. Ο Μπελχάτζ, που έμεινε χρόνια σε λιβυκή φυλακή αφότου συνελήφθη με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είναι αυτή τη στιγμή διοικητής του στρατιωτικού συμβουλίου της Τρίπολης και θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ανταρτών και όσων πήραν τα όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου