Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Εφημερίδα Shqip: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας και Ελλάδας θέτουν τους όρους για ένταξη

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/09/shqip_14.html#more


Σεπτέμβριος 14, 2011.
Τίρανα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ιταλίας έθεσαν όρους στην Αλβανία, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, για την εφαρμογή  των όρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το Νοέμβριο.  Η μη εφαρμογή τους θα επηρεάσει  την  απόφαση των Βρυξελλών, τον ερχόμενο Δεκέμβριο,  η οποία δεν  θα έχει ‘συμβουλευτικό’ χαρακτήρα αλλά,  υπάρχει η πιθανότητα αναστολής της διαδικασίας ολοκλήρωσης της  Αλβανίας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Σταύρος  Λαμπρινίδης της Ελλάδας και ο Φράνκο Φρατίνι της Ιταλίας, έχουν δημοσιοποιήσει  τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Αλβανίας, στις οποίες  θεωρούνται άμεσες οι μεταρρυθμίσεις στο Κοινοβούλιο, στην εκλογική διαδικασία, στην εκλογή των ηγετών και την θεσμικών οργάνων, όπου πιθανώς περιλαμβάνεται και η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας η οποία θα γίνει το 2012.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, μετά τις συναντήσεις με τους κορυφαίους ηγέτες της χώρας οι απεσταλμένοι της ΕΕ, στα Τίρανα, δήλωσαν  ότι πρέπει να συμφωνήσει και η αντιπολίτευση στη εθνική σωτηρία της χώρας.

Ο επικεφαλής της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αλβανία, Ετόρε Σέκουι, επεσήμανε ότι «η Αλβανία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρος Λαμπρινίδης, δήλωσε ότι  η επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δύσκολη και επίπονη, πρόσθεσε, όμως, ότι η διαδικασία ακολουθείται από κανόνες οι οποίοι είναι ίδιοι για όλους.


«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για ένα κράτος, σε αυτήν την διαδικασία, αλλά ένα πράγμα είναι εγγυημένο, ότι τα κριτήρια  είναι παρόμοια και εξίσου δύσκολα για όλες τις χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει με προσοχή την εκπλήρωση των κριτηρίων, αλλά ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε γρήγορα. Όλα είναι σημαντικά αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε με τα πιο σημαντικά», δήλωσε ο Λαμπρινίδης.

Το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας

«Δυστυχώς έχουμε χάσει ένα πολύτιμο έτος. Τώρα πρέπει να το ξανακερδίσουμε. Η Αλβανία έχει εθνικό συμφέρον να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται ένα σύμφωνο για την ένταξη, όπως αυτό της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι το Σύμφωνο αυτό δεν θα πρέπει να υπαγορευθεί από εμάς αλλά από τους ίδιους τους Αλβανούς. Αν αυτό συμβεί, τότε ελπίζω, όπως και ο συνάδελφός μου κ. Λαμπρινίδης, η χώρα πολύ σύντομα θα γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Franco Frattini.

Το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών

«Το μήνυμα που μεταφέρω είναι ότι ήρθε η ώρα για εθνική ενότητα στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Σε αυτήν την διαδικασία, καθοριστικός παράγοντας παραμένει η ολοκλήρωση των 12 γνωστών προτεραιοτήτων. Επίσης, η μεταρρύθμιση στο εκλογικό σύστημα, στο Κοινοβούλιο, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, επιπρόσθετα, θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της προώθησης της διαφάνειας στη συνήθη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Αυτά αποτελούν ένα βασικό μέρος των σημαντικών προτεραιοτήτων. Ακόμη, δεδομένο θεωρείται το θέμα σύνταξης σχετικών νόμων και της διασφάλισης της εφαρμογής τους. Εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουμε ότι η Αλβανία έχει όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές να εκπληρώσει τις απαιτούμενες συστάσεις», τόνισε ο Σταύρος Λαμπρινίδης.



--
Πηγή: Gazeta Shqip

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου