Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 14 Σεπ. 2011

Από το ιστολόγιο http://www.drougos.gr/


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Μήπως το ΣΑ του ΟΗΕ στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα ;

Σε δηλώσεις του ο Σέρβος ΥΠΕΞ
Jeremic υποστήριξε ότι ΄΄με την αρνητική στάση του το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την τελευταία σύνοδο, στην πρόταση της Ρωσίας για κοινή δήλωση, με την οποία να καταδικάζεται η μονομερής χρήση βίας εκ μέρους της Πρίστινα στα πρόσφατα επεισόδια της 25 Ιουλ. (παρουσιάστηκαν διεξοδικά σε προηγούμενα άρθρα), φαίνεται να στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα. Ουσιαστικά υπερασπίζεται την μονομερή χρήση βίας΄΄.


Μένει να δούμε αν αυτό θα αποτελέσει και το άλλοθι νέων επικινδύνων ενεργειών της Πρίστινα στο μέλλον, αρχής γενομένης από την 16 Σεπ. 2011, που σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού το Κόσσοβο θα ασκήσει τον έλεγχο και στα αμφισβητούμενα σημεία του βορρά, όπου είχαν σημειωθεί τα πρόσφατα επεισόδια.
Οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο διαμαρτύρονται κατά των Διακρίσεων στην Εκπαίδευση

Η νεολαία της Presheva Valley, σε μια διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στο Bujanovc, ​​ζήτησε από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Σερβίας να αναγνωρίσουν τα πτυχία του Πανεπιστημίου της Πρίστινα (UP). Στη συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από αλβανικά κόμματα της Bujanovc, ​​Presheva και Medvegja, παρέστησαν χιλιάδες νέοι, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους, λόγω της τρέχουσας πολιτικής στον τομέα της εκπαίδευσης των Αλβανών. Κρατούσαν αμερικανικές, αλβανικές και σημαίες της ΕΕ, καθώς και πλακάτ που γράφανε «σταματήστε τις διακρίσεις», «Θέλουμε γνώση και διπλώματα από το Πανεπιστήμιο της Πρίστινα“.
Πολύ σημαντικό θέμα που αν το συνδέσουμε με προηγούμενες δηλώσεις των Αλβανών της ίδιας περιοχής, ότι διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των Σέρβων του Β. Κοσσυφοπεδίου, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα αποτελέσουν μια από τις αντιδράσεις των Αλβανών σε όποιες διεκδικήσεις των Σέρβων του Β. Κοσσυφοπεδίου. Είναι μία από της πιο επικίνδυνες για έκτροπα περιοχές ειδικά αυτή την περίοδο και οι Σέρβοι θα πρέπει να το προσέξουν πολύ.
Ημέρα του Πυροβολικού του Σερβικού Στρατού
Η ημέρα του Πυροβολικού του Σερβικού Στρατού έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο την 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης όταν την 14 Σεπτεμβρίου 1918 το Σέρβικο πυροβολικό άρχισε την προπαρασκευή για την διάσπαση του μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Ορκωμοσία Νέων Σέρβων Αξιωματικών
Η τελετή αποφοίτησης για τους μαθητές της Στρατιωτικής Ακαδημίας της 131ης και 132ης τάξης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011 μπροστά από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Σερβίας, όπου 127 μαθητές ορκίστηκαν και ονομάσθηκαν με το πρώτο στρατιωτικό βαθμό τους. Για πρώτη φορά 19 γυναίκες ορκίσθηκαν ως νέοι αξιωματικοί. Στην τελετή παρέστη ο Πρόεδρος της Σερβίας Boris Tadic, ο υπουργός Άμυνας Dragan Sutanovac, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Miloje Miletic και άλλοι κρατικοί και στρατιωτικοί ανώτατοι αξιωματούχοι, καθώς και πλήθος κόσμου.
Αποτελεί μια εντυπωσιακή τελετή, που τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι ότι γίνεται στον πιο σημαντικό δημόσιο χώρο της Δημοκρατίας της Σερβίας που είναι το κοινοβούλιο, κάτι αντίστοιχο με το Σύνταγμα καθώς και ότι είναι μια ανοιχτή τελετή για όλο τον κόσμο, που αποτελεί το γεγονός της ημέρας. Αυτό σημαίνει να τιμάς τους θεσμούς σου, ίσως να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για μας, που τόσο αβίαστα και ανώριμα πολεμάμε τον σημαντικότερο θεσμό για την ύπαρξη του κράτους μας και εγγυητή της ελευθερίας και της δημοκρατίας μας.
Σερβία και Κίνα υπογράφουν Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας

Ο
Υπουργός Άμυνας Dragan Sutanovac είχε συνομιλίες με τον Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Στρατηγό Xu Caihou και υπέγραψαν πρωτόκολλο για τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας ο Υφυπουργός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Zoran Vesic και ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας Στρατηγός Ma Sjaotjen, υπέγραψαν συμφωνία για δωρεά σε ιατρικό εξοπλισμό ύψους 2.400.000 USD για στρατιωτικά ιατρικά ιδρύματα της Σερβίας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Sutanovac εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς την Κίνα για την θέση της για το Κοσσυφοπέδιο.
Πόλυ σημαντικές οι σχέσεις της Σερβίας με την Κίνα, που δείχνει διατεθειμένη να την υποστηρίξει σε όλους τους τομείς, όπως φάνηκε άλλωστε και στην πρόσφατη σύνοδο των αδεσμεύτων. Είναι πολύ σημαντικό για τη Δύση να αντιληφθεί ότι είναι καιρός να απλώσει το χέρι στη Σερβία πιο αποφασιστικά, αυτή την κρίσιμη για τα Βαλκάνια περίοδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου