Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόσφεραν στήριξη... και στην Wall Street Sarkozy και Merkel

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow11.246,73140,88 1,27%  
  Nasdaq2.572,5540,40 1,60%  
Η Wall Street σήμερα

"Έπιασε" και στην Wall Street η ελληνική "φόρμουλα", χαρίζοντάς της την τρίτη συνεχή άνοδο. Μπορεί οι βασικοί δείκτες να μην κατάφεραν να κρατήσουν τα υψηλά ημέρας, που για τον βιομηχανικό δείκτη έφτασαν τις 280 μονάδες, κατοχύρωσαν ωστόσο σημαντικά κέρδη χάρη στις ελπίδες που αναζωπύρωσαν οι διαβεβαιώσεις Merkel, Sarkozy πως στηρίζουν την Ελλάδα.

"Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης" δήλωσαν η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Οι δύο αρχηγοί κρατών τόνισαν ωστόσο στον Γιώργο Παπανδρέου τη σημασία της τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Επίσης, θεωρούν σημαντικό η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη

Η προσοχή του αμερικανικού χρηματιστηρίου ήταν στραμμένη στην Ευρώπη από νωρίς, καθώς νωρίτερα η προσπάθεια ανόδου βρήκε τοίχο στην προσωρινή αναταραχή που προκάλεσαν τα αντικρουόμενα δημοσίευματα για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αναβαθμίζει τις εξουσίες του έκτακτου μηχανισμού στήριξης EFSF από την αυστριακή Βουλή.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως το κοινοβούλιο της Αυστρίας καταψήφισε το νομοσχέδιο, ωστόσο η υπουργός Οικονομικών της χώρας διέψευσε την είδηση.

Τα νέα της απόρριψης του νομοσχεδίου προκάλεσαν προσωρινή σύγχυση στις αγορές με τον Dow φτάνει στις -112 μονάδες αρχικά ενώ μετά τη διάψευση και τη διόρθωση από το blog περιόρισε τις απώλειες στις 64 μονάδες. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε στο 1,97% ανακάμπτοντας άμεσα στο 1,99%.

Από την αρχή των συναλλαγών οι δείκτες εμφάνιζαν διάθεση ανόδου, με την κίνησή τους να αποτυπώνει την επενδυτική ελπίδα για πρόοδο στο χειρισμό της κρίσης χρέους από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 140,88 μονάδες (1,27%) κλείνοντας στις 11.246,70 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 40,40 μονάδων (1,60%) και έκλεισε στις 2.572,50 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 15,81 μονάδων (1,35%) κλείνοντας στις 1.188,60 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Walt Disney κλείνοντας στα 32,45 δολάρια με άνοδο 1,00 δολ. ή σε ποσοστό 3,18%. Ακολούθησαν η Home Depot με κέρδη 3,09% και κλείσιμο στα 33,67 δολάρια και η General Electric, η οποία έκλεισε στα 15,885 δολάρια με άνοδο 3,08%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,11 δολ. ή σε ποσοστό 13,41% και έκλεισε στα 0,93 δολάρια.

Αναλυτικά στα μάκρο, αμετάβλητες παρέμειναν τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ως ένδειξη ότι οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης. Ειδικότερα, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 389,50 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρή αύξηση 0,3%.

Στο μεταξύ, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο PPI διαμορφώθηκε στο 0%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις, υποχωρώντας από το 0,2% που καταγράφηκε τον Ιούλιο. Ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια, υποχώρησε στο 0,1% από 0,2%, ενώ οι προβλέψεις τον τοποθετούσαν στο 0,2%.

Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων τον Ιούλιο, ένδειξη ότι διατηρείται η επιφυλακτικότητα μεταξύ των επιχειρήσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ειδικότερα, τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 1,526 τρισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 0,6%.

Στις σημαντικότερες εξελίξεις από το μέτωπο των επιχειρήσεων, νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 5 δισ. δολ. ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Dell Inc. Το νέο πρόγραμμα θα συμπληρώσει το αρχικό πρόγραμμα των 10 δισ. δολ. που εγκρίθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Σημειώνεται ότι στο αρχικό πρόγραμμα -που δεν έχει ημερομηνία λήξης- απομένουν περίπου 2,16 δισ. δολ.

Εξάλλου, η General Electric Co. σχεδιάζει να αποπληρώσει 3,3 δισ. δολ. στην Berkshire Hathaway Inc. του Warren Buffett για να αγοράσει τις προνομιούχες μετοχές που βρίσκονται στην κατοχή της εταιρείας από την επένδυση που πραγματοποίησε το 2008, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Η Berkshire έκανε την επένδυση στην General Electric το φθινόπωρο του 2008 όταν ο χρηματοοικονομικός βραχίονας της GE εγκλωβίστηκε στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σε ανακοίνωση της προς τις χρηματιστηριακές αρχές η GE ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά του μεριδίου και θα καταβάλει τα απλήρωτα μερίσματα στις 17 Οκτωβρίου. Η Berkshire εκτιμάται ότι θα κερδίσει τουλάχιστον 1,2 δισ. δολ. από την επένδυση της στην General Electric.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου