Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Βούλγαρος Στρατηγός: Οι εξελίξεις βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και όχι στην οικονομία της Ευρώπης

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/09/blog-post_4935.html

Σεπτέμβριος 14, 2011.

Σόφια.

«Σε μια εποχή που οι Βρυξέλλες κατά κύριο λόγο ασχολούνται με θέματα δημοσιονομικής σταθερότητας και εξοικονόμησης πόρων για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και ορισμένες άλλες χώρες, εύχομαι και ελπίζω να υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν και αναλύουν τις διαδικασίες, όπως αυτές μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου και της Τουρκίας και του Ισραήλ. Δεν  πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε, σε μικρό χρονικό διάστημα, εκπληκτικά γεγονότα από την Τυνησία και την Αίγυπτο».


Τα παραπάνω δήλωσε ο στρατηγός Τσαβντάρ Τσερβένκοφ, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στην Τυνησία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουν ζωτική σημασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Τα πάντα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές. Και ακούω τώρα ότι ζητούν την εξαφάνιση του Ισραήλ. 

Ωστόσο, αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα και θα πρέπει να αναλυθούν  οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από το 1948 και μετά. Τότε θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε την σημερινή κατάσταση, πως  η Αίγυπτος ήταν εγγυητής της ειρήνης και ποια η συνέχεια  που θα επακολουθήσει με την ‘Αραβική Άνοιξη’.

« Πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η ηγεσία του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος  αποτελείται από νέους, ευφυείς και καλά εκπαιδευμένους. Δυστυχώς είναι φανατικοί. Με τον φανατισμό δημιουργούν τη νέα εικόνα των οργανώσεών τους. Έχουν, ακόμη, διαφορετικά κριτήρια στην αντιμετώπιση των καταστάσεων από ότι εμείς οι Ευρωπαίοι.

«Επιπρόσθετα, υπάρχει μια εξέλιξη που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται.  Είναι οι τεταμένες σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ. Είναι σαφές ότι το ζήτημα της συγνώμης και η άρνηση του Ισραήλ, είναι μόνον η αφορμή. Οι λόγοι είναι πολύ βαθύτεροι», είπε ο στρατηγός Τσερβένκοφ.

--
Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου