Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Οξύνεται η κρίση Τουρκίας-Ισραήλ

Από το ιστολόγιο http://sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/418575
Επιμέλεια: Ελένη Μαυρουδή

Οι επισκέψεις του Ταγίπ Ερντογάν σε χώρες της Βόρειας Αφρικής έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Ισραήλ, που αισθάνεται την απειλή της απομόνωσης.
Βρίσκεται απομονωμένο το Ισραήλ, λέει ο Ερντογάν
Ιδιαίτερα προκλητικές απέναντι στο Ισραήλ ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει το τίμημα, είπε ο Ερντογάν.


Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, μετά τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν από το Κάιρο, ότι το Ισραήλ πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» για την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στο πλοίο «Mavi Marmara». Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτήρισε «υποχρέωση και όχι επιλογή» την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και κάλεσε τους αραβικούς λαούς «να ορίσουμε ξανά από κοινού το μέλλον μας».
Μιλώντας ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε την επίθεσή του προς το Ισραήλ, λέγοντας πως «η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης απειλεί το μέλλον του ισραηλινού λαού». «Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ειρήνη είναι η νοοτροπία της κυβέρνησης του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, ο ισραηλινός λαός βρίσκεται απομονωμένος εξαιτίας της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα στους αραβικούς λαούς: «Ο τουρκικός και ο αραβικός λαός πρέπει να είμαστε σφιχτά ενωμένοι, αντλώντας δύναμη από την αιώνια αδελφοσύνη. Μοιραζόμαστε την ίδια περιοχή και την ίδια μοίρα, και ήρθε η ώρα να ορίσουμε ξανά από κοινού το μέλλον μας».
Αναφερόμενος στην επίθεση στο «Mavi Marmara», τον Μάιο του 2010, ο Ερντογάν είπε ότι η έκθεση της ισραηλινής επιτροπής «δεν έχει καμία ισχύ για εμάς» και «δεν αναγνωρίζουμε καμίαν αναφορά που νομιμοποιεί τον αποκλεισμό της Γάζας. Όσο το Ισραήλ δεν ζητάει συγγνώμη, όσο δεν καταβάλλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των μαρτύρων μας και δεν αίρει τον αποκλεισμό της Γάζας, δεν τίθεται θέμα ομαλοποίησης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων», υποστήριξε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία, «ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».
Ο Ερντογάν σημείωσε, επίσης, από το βήμα του Αραβικού Συνδέσμου ότι τα νόμιμα αιτήματα των λαών δεν μπορούν να καταστέλλονται με τη βία, προσθέτοντας ότι «η ελευθερία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να συνιστούν ένα σύνθημα ενότητας για το μέλλον των λαών μας».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αίγυπτο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη βόρεια Αφρική, η οποία αποσκοπεί στην παγίωση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή μετά την «αραβική άνοιξη». Οι επισκέψεις του τις επόμενες ημέρες στην Τυνησία και τη Λιβύη, που σύμφωνα με τους αναλυτές σκοπό έχουν να ενδυναμώσουν το ρόλο που παίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Ισραήλ, που αισθάνεται την απειλή της απομόνωσης.

Το παλαιστινιακό κράτος

Τέλος, διεμήνυσε στη διεθνή κοινότητα ότι η μοναδική σωστή απόφαση είναι η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, από την άλλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε σαφές και επανέλαβε ότι εάν οι Παλαιστίνιοι αποπειραθούν να επιτύχουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ουάσιγκτον θα εμποδίσει αυτή την εξέλιξη. «Εάν αυτή (η πρόταση) έλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αντιταχθούμε πολύ σθεναρά, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι θα ήταν αντιπαραγωγική.
Δεν θεωρούμε ότι πραγματικά θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα που θέλουμε, που είναι μια λύση δύο κρατών», είπε ο Ομπάμα. Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο, εάν κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τέτοια πρόταση.
Εμμένει στην ίδια θέση το Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε ότι είναι αντίθετος στην επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι «δίνει μεγάλη σημασία στις άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, «η ειρήνη θα έλθει μόνο μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων και όχι μέσω μονομερών ενεργειών».
Οι δύο άνδρες συζήτησαν, ακόμη, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, όπως για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.
Όσον αφορά την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι να αποτραπούν «τρομοκρατικές επιθέσεις». Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ο Νετανιάχου, που επισκέφθηκε τη μεθόριο για να επιθεωρήσει τα έργα, είπε ότι «ο φράχτης προορίζεται κατ' αρχήν για να εμποδίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες και κατόπιν για να αποτραπεί παράνομη διείσδυση» στη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο φράχτης θα έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου