Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Υπό κράτος πανικού συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή Ο Γιώργος τρέχει να πείσει Μέρκελ και Σαρκοζί

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=145408


Άγριες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι γύρω από την  Ελλάδα, καθώς οι πιέσεις για σκληρά μέτρα συνεχώς αυξάνουν, με την  απειλή για χρεοκοπία της χώρας  να επικρέμαται, χωρίς όμως να είναι  βέβαιο εάν πρόκειται για πραγματικό κίνδυνο ή για ωμό εκβιασμό προκειμένου να περάσει η νέα  φοροκαταιγίδα και οι απολύσεις στο δημόσιο χωρίς αντιδράσεις.


Γεγονός είναι ότι  η Τρόικα δεν ικανοποιείται πλέον  με τίποτα, καθώς διαμηνύει με κάθε δυνατό τρόπο στην ελληνική κυβέρνηση  ότι δεν τη θεωρεί αξιόπιστη πλέον  και ότι αναμένει στο αμέσως επόμενο  διάστημα υλοποίηση μέτρων, όπως η  επέκταση της εργασιακής εφεδρείας  σε όλο το δημόσιο και δραστικές  περικοπές δαπανών.

Την ίδια ώρα οι απειλές  περί χρεοκοπίας πλανώνται πάνω από  την Ελλάδα, παρότι δεν είναι διόλου βέβαιο ότι υπάρχει αυτή την ώρα  έτοιμο σχέδιο, πολιτικό, οικονομικό και  τεχνικό, για την έξοδο της  χώρας από το ευρώ.

Δεν θεωρείται ωστόσο απίθανη η προσωρινή εσωτερική στάση πληρωμών, εάν δεν καταβληθεί ολόκληρη η έκτη δόση και το δημόσιο δεν μπορεί να πληρώσει στην ώρα του τους μισθούς και τις συντάξεις τον Οκτώβριο. Και μάλιστα να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια κατάσταση για ένα διπλό εκβιασμό: των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις σκληρές δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει και κυρίως την εργασιακή εφεδρεία για δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και της κυβέρνησης προς την κοινή γνώμη για να γίνουν αποδεκτά κάθε είδους μέτρα, που θα χρειαστεί να ληφθούν.

Μέσα στο κλίμα  αυτό συνεδριάζει το απόγευμα εκτάκτως η κυβερνητική, ακριβώς πριν την  τηλεδιάσκεψη, που θα έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει ότι θα συρρικνώσει δραστικά το δημόσιο τομέα, θα εμφανίσει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και θα εγγυηθεί προσωπικά την υλοποίησή τους.

Από την άλλη, θα ζητήσει από τους συνομιλητές του να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Ήδη στο υπ. Οικονομικών υπολογίζουν ότι από τη θέση σε εφεδρεία έως και 200.000 εργαζομένων (!) στο δημόσιο μπορεί να εξοικονομηθούν τεράστια ποσά. Ωστόσο, φαίνεται πως θα απαιτηθούν κι άλλες περικοπές επιδομάτων - ενδεχομένως του συνόλου αυτών - προκειμένου έως το τέλος του έτους να έχουν εξοικονομηθεί περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα.

Όλα αυτά, καθώς γίνεται παραδεκτό ότι πολύ δύσκολα το νέο χαράτσια στα ακίνητα θα αποδώσει άμεσα τα προσδοκώμενα.

Η Κυβερνητική Επιτροπή είναι ένα  στενό κυβερνητικό όργανο, όπου μετέχουν κορυφαίοι υπουργοί, με ειδικό βάρος στο κόμμα. Συγκεκριμένα μετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου