Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Βοήθεια προσφέρουν στην Ευρώπη οι BRIC. Τι αντάλλαγμα ζητά η Κίνα

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=99934

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ιταλία, με αποτέλεσμα, μετά την παρέμβαση του Barack Obama, και ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao να ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την κρίση. Πάντως, η Κίνα είναι πρόθυμη να βοηθήσει το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, είπε.


Ο Wen δεν αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει η Κίνα για να βοηθήσει την Ευρώπη. Όμως, Βραζιλιάνος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters αποκάλυψε ότι οι χώρες BRIC –Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα-βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

«Έχουμε πει αμέτρητες φορές ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να δώσει ένα χέρι βοήθειας και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην περιοχή», είπε ο Wen μιλώντας σε εκδήλωση του World Economic Forum στην Κίνα.

Πρότεινε μάλιστα στην ΕΕ να ανταποδώσει τη βοήθεια του Πεκίνου δίνοντας στην Κίνα τον τίτλο της οικονομίας της αγοράς, κάτι που θα ενίσχυε τη θέση της χώρας στις διαφορές της με την Ευρώπη σε ζητήματα εμπορίου. «Εάν αναγνωρίσουν την Κίνα ως πλήρη οικονομία της αγοράς είναι σαν ένας φίλος να αναγνωρίζει έναν φίλο», είπε με νόημα ο Wen. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου