Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ανάλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη με χρήση lego

Σχόλιο ιστολογίου μας : .....ίσως αυτό βοηθήσει κάποιους να πάρουν μια μυρουδιά ......
Από το ιστολόγιο http://antikleidi.wordpress.com/2011/09/13/legoeurocisis/

Το παρακάτω γράφημα είναι από το report της JP Morgan, και εξηγεί με πολύ έξυπνο και παραστατικό τρόπο το δράμα της Ευρωζώνης. Ο κάθε χαρακτήρας lego αντιπροσωπεύει κάποιον από τους 12 πρωταγωνιστές της κρίσης, ενώ τα κόκκινα βελάκια δείχνουν τι πιστεύει ο καθένας από αυτούς σχετικά με το ποιος πρέπει να πληρώσει για την κρίση.
Οι πρωταγωνιστές (το κάθε νούμερο αντιστοιχεί στο νούμερο που φαίνεται και στο γράφημα):


1. Ο ταυρομάχος με το καπέλο και ο οδηγός της φόρμουλα αντιπροσωπεύουν την Ισπανία, την Ιταλία και τους υπόλοιπους της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.
2. Οι τρεις άνδρες με τα μεσαιωνικά όπλα αντιπροσωπεύουν τα κόμματα της Γερμανίας, CDU, CSU και FDP.
3. Ο ναύτης είναι η Φινλανδία.
4. Η γυναίκα με το καρότο κι ο φίλος της με το φτυάρι, αντιπροσωπεύουν τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.
5. Ο Βίκινγκ είναι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank.
6. Το γουρουνάκι /κουμπαράς είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
7. Ο τραπεζίτης με τα γκρίζα μαλλιά είναι η Ευρωπαική κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ).
8. Ο φιλαράκος με την κόκκινη σαλιάρα είναι η Πολωνία.
9. Οι καλλιτέχνες είναι η Γαλλία.
10. Ο θυμωμένος σεφ, η καθαρίστρια με τη σκούπα, ο πιλότος αεροπορικής εταιρείας και το υπόλοιπο ετερόκλητο πλήρωμα, εκπροσωπούν τους φορολογούμενους των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης.
11. Οι στρατιώτες από την καταιγίδα της ερήμου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
12. Ο τραπεζίτης  και η γραμματέας του είναι οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων της ΕΕ .
Τι πιστεύει ο καθένας από τους πρωταγωνιστές σχετικά με το ποιος πρέπει να πληρώσει για την κρίση :
1. Οι Ιταλιά, Ισπανία, Ελλάδα και οι υπόλοιποι της περιφέρειας, πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση Ευρωομολόγων, έτσι ώστε να μειωθούν τα spreads και να τους δώσει τον χρόνο να πάρουν τα αναγκαία μέτρα.
2. Τα τρία κόμματα της Γερμανίας (CDU, CSU και FDP) θεωρούν ότι η Γερμανία δεν πρέπει να κάνει τίποτα παραπάνω από αυτά για τα οποία έχει δεσμευστεί. Αντιτίθενται στην έκδοση Ευρωομολόγων και πιέζουν για πιο σκληρά μέτρα όσο αφορά το εργασιακό και συνταξιοδοτικό στις χώρες που έχουν πρόβλημα.
3. Η Φιλανδία άνοιξε τον “ασκό του Αιόλου” , ζητώντας εγγυήσεις για την συμμετοχή της στο πακέτο διάσωσης.
4. Οι Σοσιαλοδημοκράτες και οι Πράσινοι της Γερμανίας, πιστεύουν ότι το πακέτο διάσωσης θα πρέπει να αυξηθεί πέρα από το συμφωνηθέν ποσό των 440 δις, και επιπλέον είναι θετικοί στο να προχωρήσει η Ευρωπαική ενοποίηση εφόσον αυτό βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η κρίση.
5. Η άποψη της Bundesbank είναι ότι πρώτα θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εξυγιανθούν οι οικονομίες που είναι σε κρίση. Πιέζει για περισσότερα μέτρα δημοσιοοικονομικής πειθαρχίας.
6. Το ΔΝΤ κρατάει παθητική στάση, δανείζοντας χρήματα και επιβλέποντας τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα.
7. Η Ευρωπαική κεντρική τράπεζα δυσανασχετεί με τον ρόλο που έχει αναλάβει να αγοράζει ομόλογα στην δευτερογενή αγορά για να στηρίξει τις δημοπρασίες.  Πιστεύει ότι το βάρος θα πρέπει να μετακυλιστεί στους φορολογούμενους.
8. Η Πολωνία αν και επιθυμούσε της είσοδο της στην ΟΝΕ, εντούτοις άλλαξε στάση και περιμένει τις εξελίξεις.  Είναι υπερ του πιο ενεργού ρόλου της ΕΚΤ στην αγορά χρέους καθώς και σε αύξηση του πακέτου διάσωσης.
9. Η Γαλλία προσβλέπει στην ΕΚΤ να διασώσει την Ευρωζώνη.  Υποστηρίζει την περαιτέρω Ευρωπαική ενοποίηση.
10.  Οι φορολογούμενοι των ισχυρών χωρών κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν για να βοηθήσουν στην διάσωση, είτε μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων είτε μέσω της αύξησης των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης. Πολλά βέλη  (όπως φαίνεται στην εικόνα) δείχνουν προς αυτούς …
11. Η Ευρωπαική επιτροπή στηρίζει την ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων και την παραπέρα ενοποίηση με διάφορους τρόπους. Έχει διαφωνίες με την Γαλλία και την Γερμανία, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει την άποψη της.
12. Οι μέτοχοι και κάτοχοι Ευρωπαικών ομολόγων θα επιβαρυνθούν, αφού τα πρόσφατα stress tests έδειξαν ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου