Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

10 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου εκτιμάται ότι υπάρχουν στο οικόπεδο Αφροδίτη της Κύπρου

Από το ιστολόγιο http://astra.mywebreview.com/

10 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου εκτιμάται ότι υπάρχουν στο οικόπεδο Αφορδίτη της Κύπρου, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Παπαναστασίου.
Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο ισραηλινό οικόπεδο Λεβιάθαν που θεωρείται ότι περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα των τελευταίων χρόνων εκτιμάται ότι υπάρχουν 16 τρις κυβικά μέτρα, ενώ σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο εκτιμάται ότι υπάρχουν 122 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου.


Η αξία των κυπριακών υδρογονανθράκων, πρόσθεσε, μπορεί να υπολογιστεί γύρω στα 50 δις δολάρια. Από αυτό το ποσό θα πάρει ένα μέρος, αυτό που είναι συμφωνημένο, η εταιρία εξόρυξης.
Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η μεταφορά του αερίου αφού αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω αγωγών που θα περνούν από περιοχές ελέγχου της Τουρκίας. Εναλλακτική λύση, πρόσθεσε, είναι η υγροποίηση η οποία όμως δεν είναι η πιο συμφέρουσα.
Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η υπεραξία που θα προέλθει από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα είναι τόσο σημαντική που ένα μέρος της θα μπορεί να αξιοποιηθεί στο θέμα των αποζημιώσεων του περιουσιακού μετά τη λύση του κυπριακού.
Είπε ακόμα ότι αυτή η υπεραξία μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα όλων των επόμενων γενεών της Κύπρου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου