Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Reuters: Δύσκολο να γίνουν αποκρατικοποιήσεις μέχρι τέλος του μήνα

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για 5 αποκρατικοποιήσεις μέχρι τα τέλη του μήνα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς τα γραφειοκρατικά προβλήματα και οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών θέτουν εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο πρακτορείο Reuters.



Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση εταιρειών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με στόχο την άντληση 1,7 δισ. ευρώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Άλλα 5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν μέχρι τα τέλη του έτους και η επίτευξη του στόχου αυτού αυτή αποτελεί βασικό κριτήριο για να συνεχιστεί η εξωτερική χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Μέχρι στιγμής, στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει 400 εκατ. ευρώ από την άσκηση της οψιόν της γερμανικής Deutsche Telekom για το 10% του ΟΤΕ και το κλιμάκιο των επιθεωρητών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, της λεγόμενης τρόικας, αμφισβητεί την ικανότητα της Αθήνας να επιτύχει τον στόχο, επιτείνοντας την δυσπιστία που έχει ήδη καλλιεργηθεί από τις δημοσιονομικές της αστοχίες.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, για να πείσει την τρόικα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της και να αναλάβει μέρος του κόστους του πακέτου βοήθειας των 110 δισ. ευρώ που υπέγραψε τον Μάιο του 2010.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παρέκκλιση από τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων θα περιπλέξει τις προσπάθειες για την εφαρμογή του δεύτερου σχεδίου διάσωσης των 109 δισ. ευρώ που συμφώνησαν οι ηγέτες της ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Ο  ΟΠΑΠ
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει πέντε αποκρατικοποιήσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι αξιωματούχοι της τρόικας έχουν δηλώσει ρητά ότι ο στόχος των 1,7 δισ. ευρώ αποτελεί όρο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 8 δισ. ευρώ, χωρίς την οποία η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Μόνο όμως ο στόχος για την χορήγηση νέων αδειών στον ΟΠΑΠ φαίνεται ρεαλιστικός. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ΟΠΑΠ, η μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, θα κληθεί να πληρώσει 750 έως 925 εκατ. ευρώ για την επέκταση της άδειας παραχώρησης για άλλα 10 έτη και για τις νέες άδειες για τα παιγνιομηχανήματα.
Η παράταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και η αποκλειστική άδεια για 35.000 βιντεολόττο προχωρά, αλλά με αργούς ρυθμούς, δήλωσε αξιωματούχος κοντά στη συμφωνία που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο χρόνος για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας πιέζει ασφυκτικά. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιλέξει τον σύμβουλο που θα αποτιμήσει την αξία των νέων αδειών για τον ΟΠΑΠ, ενώ η διορία για την υποβολή της έκθεσής του στο Δημόσιο λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά του ο ΟΠΑΠ αναμένει να υπογράψει προσύμφωνο με την κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του μήνα, δήλωσε το Σάββατο από την Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Γιάννης Σπανουδάκης. Και πάλι όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρήματα θα μπουν στα κρατικά ταμεία αυτόν το μήνα.
Απρόθυμη η κυβέρνηση να πουλήσει
Η σχεδιαζόμενη πώληση των κρατικών λαχείων, που θα μπορούσε να αποφέρει 200-600 εκατ. ευρώ, βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος λόγω καθυστερήσεων, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.
"Έχει ξεκινήσει το project με φουλ ρυθμό, όμως το χρονοδιάγραμμα είναι πάρα πολύ απαιτητικό," δήλωσε ο αξιωματούχος. "Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα κλείσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου."
Η σχεδιαζόμενη πώληση μειοψηφικών ποσοστών στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και στην Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στην ουσία έχει πάει πίσω λόγω της μεγάλης πτώσης της χρηματιστηριακής τους αξίας. Έντονη αντίσταση στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση των δύο εταιριών προβάλλουν και τα συνδικάτα τους.
"Απ' ό,τι φαίνεται ο σχεδιασμός έχει αλλάξει κάπως λόγω της πτώσης των μετοχών", δήλωσε στο Reuters συνδικαλιστής του ΟΛΘ. Η αξία του ΟΛΘ έχει υποχωρήσει στα 106 εκατ. ευρώ από τα 270 εκατ. πριν από τρία χρόνια.
Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει 28% περίπου το τελευταίο τρίμηνο, εν μέρει λόγω ανησυχιών ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει, ενώ ακόμα και ο πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Ιωάννης Κουκιάδης έχει εκφράσει αμφιβολίες για την πώληση των στοιχείων.
"Υπάρχει πρόβλημα προφανώς με την πτώση των χρηματιστηριακών αξιών. Πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων ή εναλλακτική λύση για να μην οδηγηθούμε σε ξεπούλημα των εταιριών", είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Καθώς ο στόχος του Σεπτεμβρίου μοιάζει όλο και πιο άπιαστος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στρέφει τώρα όλες του τις προσπάθειες στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για το σύνολο του 2011. "Πρέπει να συγκεντρώσουμε συγκεκριμένα ποσά: 5 δις μέσα στο 2011, 28 δις μέχρι το 2014", δήλωσε ο υπουργός μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 6 Σεπτεμβρίου, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στον στόχο των 1,7 δις.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί ο νέος στόχος, η πώληση του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), η οποία έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, θα γίνει νωρίτερα.
Ακόμη όμως και με τα ΕΛΠΕ, ο στόχος των 5 δις μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί.
"Νομίζω ότι παραμένει πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να πιάσει το στόχο αυτόν", σχολίασε η Τζιάντα Τζιάνι, οικονομολόγος στην Citigroup. "Υπό τις παρούσες συνθήκες στις αγορές, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσεις στην όποια ιδιωτικοποίηση, γιατί τα λεφτά που θα πάρεις είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπαιρνες σε νορμάλ καιρούς."
Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου