Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ IFF

Από το ιστολόγιο http://tourkikanea.gr/
Εφ. Ζαμάν 13-9-2011

Το Ισραήλ πλέον δεν είναι φίλος στα F-16
Οι Τ.Ε.Δ. άλλαξαν το εγκατεστημένο στα F-16 σύστημα αμερικανικής πατέντας, που έβλεπε τα πολεμικά αεροπλάνα και πλοία του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ ως φιλικά στοιχεία.



Η Aselsan έθεσε σε εφαρμογή το εγχώριο λογισμικό που εγκαθίσταται σε πολεμικά αεροπλάνα και πλοία και διαχωρίζει ¨φίλους-εχθρούς¨. Εντάχθηκε πλέον σύστημα στα F-16 από το οποίο το Ισραήλ έχει βγει από την κατηγορία των φιλικών χωρών.
Ενώ οι Τουρκοισραηλινές σχέσεις κάθε μέρα που περνά τεντώνονται, η Τουρκία πραγματοποίησε μια κρίσιμη για τον τομέα της άμυνας τεχνολογία. Παρήχθη εγχώρια από την εταιρία Aselsan τεχνολογία που κάνει διαχωρισμό φίλου/εχθρού σε πολεμικά αεροπλάνα, πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Με αυτό τον τρόπο καταργείται το εμπόδιο βολής ισραηλινών στόχων από τα αγορασθέντα από τις ΗΠΑ πολεμικά αεροπλάνα F-16 που λόγω λογισμικού μνήμης έβλεπαν το Ισραήλ ως ¨φίλη χώρα¨.

……………..
Εντάξει τα F-16, σειρά στα πλοία
Η Aselsan παρήγαγε εγχώρια το γνωστό ως IFF (Identification Friend and Foe) σύστημα αναγνώρισης εχθρών/φίλων και το πρόσφερε προς χρήση. Με την επονομαζόμενη Εθνική IFF συσκευή που ολοκληρώθηκε σε 2 χρόνια, η Τουρκία θα κάνει μόνη της τον διαχωρισμό. Το σύστημα διασφαλίζοντας ολοκληρωτικά την αναγνώριση μεταξύ στοιχείων που ανήκουν στην Τουρκία, καταργεί την πιθανότητα απωλειών από φίλια πυρά.
Για να δουλέψει πλήρως το σύστημα είναι ανάγκη να ενταχθεί σε αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια. Το σύστημα πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμές και τώρα εντάχθηκε στα F-16. H Εθνική ΙFF θα συμβάλλει σε στρατιωτικό επίπεδο στην παρακολούθηση και στον έλεγχο της αεροναυτιλίας, στα συστήματα αεράμυνας, στον έλεγχο της θάλασσας και του λιμενικού σώματος, ενώ θα συγκεντρώνει πληροφορίες για το υψόμετρο του στόχου, την ταυτότητα και την αποστολή του.
Οι ΗΠΑ έδιναν στο Ισραήλ ανοιχτό κωδικό
Μέχρι σήμερα το σύστημα ερχόταν από το εξωτερικό έτοιμο και κλειδωμένο και έτσι τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα έβλεπαν ως φιλικά όχι μόνο τα μέλη των χωρών του ΝΑΤΟ αλλά και το Ισραήλ, παρά το ότι αυτό δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ χορηγούσαν στα Ισραηλινά αεροπλάνα το λογισμικό με ανοιχτό κωδικό, και έτσι το Ισραήλ μπορούσε να κάνει όποιες αλλαγές ήθελε και να δει και το λογισμικό που είχε και η Τουρκία στα χέρια της. Αυτό καθιστούσε το Ισραήλ σε κατάσταση τόσο πλεονεκτική όσο και οι ΗΠΑ. Με την Εθνική IFF σπάει αυτό το πλεονέκτημα. Τα προηγούμενα χρόνια 3 μηχανικοί της Aselsan που εργάζονταν σχετικά με αυτό το λογισμικό πέθαναν με ύποπτο τρόπο.
………………………..
………………………..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου