Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Μεγάλες απώλειες σημείωσαν στις συναλλαγές της Παρασκευής οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τις ρευστοποιήσεις να κλιμακώνονται μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική οικονομία δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους καθώς οι καταστάσεις μισθοδοσίας παρέμειναν αμετάβλητες τον Αύγουστο. Ήταν η χειρότερη επίδοση για τις καταστάσεις μισθοδοσίας από το Σεπτέμβριο του 2010 όταν είχε καταγραφεί μικρή υποχώρηση των θέσεων εργασίας. Ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 9.1%.

Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων επιδεινώνοντας το ήδη βαρύ κλίμα από την έναρξη των συναλλαγών.

Σημαντικές πιέσεις γνώρισαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την έναρξη των συναλλαγών μετά από δημοσιεύματα ότι η αμερικανική Federal Housing Finance Agency σχεδιάζει να υποβάλει μηνύσεις κατά των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών επιδιώκοντας αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για ενυπόθηκα χρεόγραφα.


Από τον τραπεζικό κλάδο η Credit Agricole SA σημείωσε βουτιά 7,4%, ενώ η Banco Santander SA υποχώρησε 4,8%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 2,5% κλείνοντας στις 231,11 μονάδες. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε βουτιά 3,7%.

Ο γερμανικός DAX έχασε 3,4% στις 5.538,33 μονάδες με τον τίτλο της Deutsche Bank να υποχωρεί σε ποσοστό 5,9% στη Φρανκφούρτη. Ο γαλλικός CAC-40 έχασε 3,6% κλείνοντας στις 3.148,53 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 γνώρισε πτώση 2,3% στις 5.293,03 μονάδες.

Μεγάλες απώλειες 3,40% σημείωσε ο ισπανικός IBEX, σε ποσοστό 3,9% υποχώρησε ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI υποχώρησε σε ποσοστό 3,11%.

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν και οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -0,21% και τον Micex στο -2,30%. Στην Τουρκία η αγορά επανήλθε στις συναλλαγές για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, με το δείκτη ISE να σημειώνει άλμα 2,65%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου