Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων Εκτακτη συνέντευξη Τύπου Βενιζέλου στις 12:00, μετά το θρίλερ με την τρόικα

Σχόλιο ιστολογίου μας: ...περιμένουμε....(σε)
Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4653971

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι, μετά το αδιέξοδο που οδηγήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η σύσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος θα αναφερθεί στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και στις διαβουλεύσεις που έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρώζωνης, στην ΕΕ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο υπουργός Οικονομικών θα διευκρινίσει πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν αφού πρώτα αποσαφηνισθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέματα τεχνικής φύσης.
Θα τονίσει, δε, πως η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής απαιτεί χρόνο, όπως και η «δημοσιονομική ωρίμαση» των εν λόγω παρεμβάσεων.
Αναφορά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα αναμένεται εντός της ημέρας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε σχόλια θα προχωρήσουν και οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών.
Το χρονικό του θρίλερ
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η σύσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την τρόικα, καθώς η ελληνική πλευρά δεν έκανε δεκτή την απαίτηση της τρόικας να ληφθούν νέα μέτρα με σκοπό να καλυφθεί η δημοσιονομική απόκλιση κάτω από το 1% του ΑΕΠ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της τρόικας απαίτησαν την λήψη και νέων εισπρακτικών μέτρων, ως μία εκ των προϋποθέσεων για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, όμως ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αρνήθηκε να κάνει αποδεκτό το συγκεκριμένο αίτημα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την τροπή που λάμβανε η συνάντηση και το διαφαινόμενο αδιέξοδο και η απάντηση που έλαβε ήταν να μην γίνει δεκτή η απόφαση για λήψη οποιουδήποτε νέου μέτρου.
Μετά την εξέλιξη αυτή τα στελέχη της τρόικας φέρονται να δήλωσαν πως κατανοούν τον πολιτικό αντίκτυπο που θα είχε η απόφαση για λήψη επιπλέον μέτρων και πως πλέον το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το νυχτερινό θρίλερ που εκτυλίχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως να αναγκάσει τα στελέχη της τρόικας να διακόψουν την διαδικασία αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου και να αποχωρήσουν από την Αθήνα, έως ότου ληφθούν σχετικές αποφάσεις σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε διακοπή της αξιολόγησης και αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα σήμερα με σκοπό να επανέλθει μετά τη λήψη αποφάσεων σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή της τρόικας, μάλιστα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δεν δεσμεύτηκε ότι η επόμενη δόση του δανείου θα εγκριθεί.

Η συνεδρίαση του ΔΝΤ
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, μετατέθηκε η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και πλέον θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίασης του ΔΝΤ οφείλεται στο ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν


Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου είχε σύντομες διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Υβ Λετέρμ, τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,  στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Λιβύη, στο Παρίσι.

Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε μαζί τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου