Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος διέψευσε το αδιέξοδο

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

"Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα όσα λέγονται για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα", είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Τόνισε ότι πρόκειται για συμφωνημένη διαδικασία, της οποίας ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος, ενώ ο 2ος κύκλος θα ανοίξει στις 14 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012.

"Οι συζητήσεις ήσαν πολλές και πολύωρες, αλλά διεξήχθησαν σε δημιουργικό και φιλικό κλίμα. Όλα αυτά που είδα να γράφονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα", διευκρίνισε, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε έκτακτο γεγονός.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις δύο πλευρές απασχόλησε η ύφεση, που- όπως υπογράμμισε- "θα είναι βαθύτερη και από αυτή που οι θεσμικοί μας εταίροι είχαν προβλέψει".

Πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε ακόμα τον τελικό αριθμό", πρόβλεψε ότι θα είναι κοντά στο 5%, και αυτό "οδηγεί σε μία αυτόματη και γραμμική αλλαγή πολλών δεδομένων- και των δημοσιονομικών στόχων".

Συνεπώς, είπε ο υπουργός,"το κυριότερο για εμάς είναι να ανασχέσουμε την ύφεση", υπογραμμίζοντας δε ότι "δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξουν πρόσθετα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα".

"Στόχος μας δεν είναι να διαφωνήσουμε (σσ: με την τρόικα) αλλά να συμφωνήσουμε στο πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης", είπε.

Ερωτηθείς για την εκταμίευση της 6ης δόσης, απάντησε ότι "το θέμα θα ολοκληρωθεί όταν πρέπει, με τον καλύτερο τρόπο".

Επισήμανε ότι "πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές", σημειώνοντας ότι "σημασία για μας έχει να προστατευτεί το συμφέρον και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας". Σε αυτό το πλαίσιο, και σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι "ποτέ δεν τέθηκε θέμα άμεσων απολύσεων στο δημόσιο".

Ξεκαθάρισε- ερωτηθείς σχετικά- ότι "δεν ζητούμε περισσότερα δανεικά, το πλαίσιο είναι αποφασισμένο από τη Σύνοδο της ευρωζώνης". Και τόνισε με έμφαση: "Δεν ζητούμε περαιτέρω ενίσχυση".

Αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, άφησε ανοιχτό παράθυρο αλλαγών, λέγοντας ότι αν βοηθήσουν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, "τότε ξεκινάμε από άλλη βάση τη συζήτηση".

Και συμπλήρωσε: "Η συζήτηση για το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να ξεκινά και να καταλήγει στους συντελεστές. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό βλάπτει το διπλανό του και τη χώρα".

Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία, ανέφερε ότι αυτή θα επεκταθεί στη Γενική Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι "μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ορισμένα μικρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν μιλάμε μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται, καθώς δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες". Και πρόσθεσε: "Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες θα τοποθετούνται σε εργασιακή εφεδρεία», ανέφερε και είπε ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο".

Ο Ευ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι "χρειάζεται και συστράτευση και υπομονή και ελπίδα και αισιοδοξία για να βγούμε από το μάτι του κυκλώνα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου